Cel mai înalt pisc al Suediei, un ghețar de pe vârful montan Kebnekaise, se topește din cauza temperaturilor ridicate și își pierde titlul de cel mai înalt punct, relateazăThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Nu am văzut niciodată atât de multă zăpadă topită pe piscul sudic cum am văzut în această vară”, a spus profesorul de geografie Gunhild Rosqvist, de la Universitatea din Stockholm.

Rosqvist a măsurat piscul de-a lungul multor ani ca parte a unei cercetări privind schimbările climatice. Kebnekaise, o destinație turistică populară din nordul Suediei, are două piscuri principale - unul sudic acoperit de un ghețar și unul nordic fără gheață.

Profesorul a spus că piscul sudic a pierdut patru metri de zăpadă între 2 și 31 iulie. Asta înseamnă că, în medie, 14 centimetri de zăpadă de pe ghețar s-au topit în fiecare zi a lunii iulie, în timp ce Suedia s-a confruntat cu temperaturi record ce au dus inclusiv la incendii pe suprafața țării, inclusiv la Cercul polar arctic.

La ultima măsurare, vârful sudic a ajuns la 2.097 de metri deasupra nivelului mării, ajungând să aibă cu doar 20 de centimetri mai mult decât vârful nordic, care are 2.096,8 metri.

Profesorul estima ca la 1 august piscul sudic să fie mai scund decât cel nordic.