Guvernul a aprobat un proiect de OUG prin care valabilitatea autorizațiilor de mediu nu va mai fi limitată în timp

de CP     HotNews.ro
Joi, 19 iulie 2018, 16:28 Actualitate | Mediu


Arie protejata
Foto: USER UPLOADED
Guvernul a adoptat, în ședința de joi, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției mediului. Potrivit proiectului, valabilitatea autorizațiilor de mediu și a autorizațiilor integrate de mediu nu mai este limitată în timp (la 5 sau, respectiv, 10 ani), ci este determinată de constanța funcționării activităților economice la parametrii inițiali, dar cu aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, în prezent, sistemul de emitere a autorizațiilor de mediu se desfășoară pe două paliere: la nivel local și la nivel central, în sensul că activitățile economice cu impact semnificativ asupra mediului, amplasate pe raza unui singur județ, beneficiază de o procedură de reglementare derulată de agenția pentru protecția mediului județeană, iar pentru activitățile nucleare sau de minerit, procedura este derulată de către Ministerul Mediului sau, prin delegare, de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Actele de reglementare de mediu emise au valabilitate de 5 ani, respectiv de 10 ani, iar procedurile de emitere ale unor noi autorizații de mediu derulate de-a lungul ultimilor 10 ani (de la momentul aderării României la UE) au pus în evidență faptul că, pentru cele mai multe activități, condițiile inițiale de mediu nu au fost modificate și nici condițiile și modul de operare nu au impus modificări substanțiale ale actelor de reglementare, precizează Ministerul Mediului.

Ordonanța de Urgență adoptată aduce modificări OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice și Legii nr. 59/2016 privind înființarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

La data operaționalizării structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, atribuțiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea realizării unei administrări eficiente a ariilor naturale protejate și asigurării unui proces unitar de evaluare și emitere a avizelor în cadrul procedurilor de reglementare. Astfel, vor fi evitate situațiile de depășire a termenelor de realizare și blocajele în realizarea proiectelor de infrastructură, cauzate de lipsa de cooperare și comunicare cu custozii în ceea ce privește transmiterea informațiilor reale, din teren, susține Ministerul Mediului.


Citeste mai multe despre   

Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


977 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari Guvernului! (Joi, 19 iulie 2018, 16:50)

  iliterat_b3-a5-8c-30-58-1f [utilizator]

  Bravo, excelente decizie!

  Simplifica muult lucruile.

  Dar ar trebuie extinsa, si in alte domenii:

  - avizele PSI, de protectie fitosanitara, etc, etc, sa aiba valabiliztate nelimitata
  - la fel, studiile de fezbilitate pentru autostrazi sau magistrale de metrou, sa nu aiba limita de valabilitate! Ce daca au fost facute cu 25 de ani in urma, cand erau cu totul alte conditii?!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version