Temperatura maximă absolută înregistrată în România în luna iulie este de 44,3 grade Celsius, raportată la Calafat în anul 2007, în timp ce temperatura minimă lunară a coborât la -8 grade Celsius, aceasta datând din anul 1933, de la staţia meteorologică Vf. Omu, conform datelor privind caracterizarea climatică a lunii iulie publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) și citate de Agerpres.

Luna lui CuptorFoto: USER UPLOADED

În privinţa ploilor, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii este 519,1 litri/metru pătrat (mp) şi a fost înregistrată la Stâna de Vale în anul 1980, în timp ce în anul 1989 a fost consemnată cea mai secetoasă lună iulie, cu o cantitate lunară de precipitaţii de numai 30,8 litri/mp.

"Luna iulie, reprezentativă pentru sezonul estival, este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării, deoarece asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African. Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere între 1 şi 3 grade Celsius faţă de luna iunie", susţin meteorologii ANM.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2017 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii iulie se situează între 22 şi 24 grade Celsius în Câmpia Română şi Dobrogea. În majoritatea arealelor din Moldova, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia de Vest, în dealurile din Banat şi Crişana şi în Culoarul Mureţului, valorile termice medii sunt cuprinse între 20 şi 22 de grade Celsius. În Transilvania, centrul Maramureşului, Podişul Sucevei şi în Subcarpaţi, valorile medii de temperatură se încadrează între 16 şi 20 de grade Celsius, iar în depresiunile intramontane şi zona montană joasă (sub 1500 de metri), între 13 şi 16 grade Celsius. În zona montană înaltă, la peste 1500 m altitudine, temperatura medie a lunii iulie are valori cuprinse între 6 şi 13 grade Celsius.

Specialiştii ANM afirmă că temperatura maximă absolută lunară este 44,3 grade Celsius şi s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007. În aceeaşi zi, temperaturi maxime de 44 de grade sau mai mari s-au înregistrat şi la staţiile meteorologice Bechet (44,2 grade), Băileşti şi Moldova Veche (44 grade). De altfel, în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 57 de staţii meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură de 40 grade Celsius sau chiar mai ridicate.

Pe de altă parte, temperatura minimă absolută lunară este de minus opt (-8) grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în data de 6 iulie 1933. În luna iulie, valori ale temperaturii minime a aerului sub zero grade s-au înregistrat doar în zona montană şi în depresiuni intramontane.

Conform statisticii ANM, cantităţile de precipitaţii din această lună înregistrează o scădere faţă de cele din mai şi iunie.

"Cele mai mici valori medii lunare multianuale ale cantităţii de precipitaţii din iulie, sub 50 de litri/mp, sunt în estul Bărăganului şi în Dobrogea, iar pe litoral şi în Delta Dunării acestea sunt chiar mai mici de 30 de litri/mp. În Câmpia Română, sudul şi estul Moldovei şi în Câmpia de Vest, mediile lunare se încadrează între 50 de litri/mp şi 75 de litri/mp. Valori cuprinse între 75 de litri/mp şi 100 de litri/mp sunt caracteristice Podişurilor Moldovei şi Transilvaniei. În Dealurile de Vest şi în Subcarpaţi se înregistrează, în medie, între 100 de litri/mp şi 150 de litri/mp, iar în zonele de munte, la peste 2.000 de metri altitudine, între 150 de litri/mp şi 200 de litri/mp", arată meteorologii ANM.

În acest context, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii este 519,1 litri/mp şi a fost înregistrată la Stâna de Vale, în anul 1980, în timp ce cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore este 224 litri/mp şi a fost înregistrată la Drobeta Turnu Severin, în data de 12 iulie 1999.

În Bucureşti, temperatura maximă absolută înregistrată în luna iulie a fost de 42,4 grade Celsius, consemnată la staţia Filaret în anul 2000, iar cantitatea maximă de precipitaţii, de 212 litri/mp, în anul 1991, mai notează Agerpres.