De la începutul lunii iulie, în parcurile din Strasbourg au apărut pancarte care informează despre interzicerea fumatului în spațiile publice. Măsura a fost adoptată de consiliul municipal, în unanimitate și fără abținere, pe 25 iunie, potrivitLe Monde.

Fumatul interzisFoto: Primaria sector 6

Modificarea lărgește interdicția națională privind fumatul în locurile de joacă pentru copii, în vigoare din 2015. Locuitorii din Strasbourg erau deja “pregătiți ” pentru această măsură, experimentând primele locuri de joacă în care fumatul era interzis încă din februarie 2014.

Inițiativa este în deplină concordanță cu politica consiliului socialist din domeniul sănătății publice, ca parte a unui efort comun cu Liga Contra Cancerului.

Medicul generalist și viceprimarul Alexandre Feltz dorește ca "sănătatea publică să devină un obiectiv politic".

"Chiar dacă toxicitatea tutunului a fost deja dovedită științific de mai mulți ani, Franța rămâne foarte aproape de medie, dacă îi comparăm rezultatele cu cele ale vecinilor săi europeni", spune el.

În Franța în 2016, 34,5% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 75 de ani de ani au fumat tutun, din care 28,7% zilnic. Potrivit OMS, tutunul este responsabil pentru aproape șase milioane de decese pe an în întreaga lume.

Cu toate acestea, Alexander Feltz este convins: "restricționarea tutunului în spațiile publice este unul din elementele necesare pentru a lupta împotriva acestui flagel".