Agenția sanitară a adat miercuri un aviz în legătură cu "pericolele" prezente în hainele noi, care pot declanșa alergii și iritații cutanate, potrivitLe Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este necesar ca orice articol de îmbrăcăminte care intra în contact cu pielea să fie spălat înainte de a fi purtat prima dată, subliniază un aviz al Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor, Mediului și Muncii (ANSES), cu privire la riscul alergiilor și iritațiilor cutanate cauzate de textile.

Raportul este însoțit de o serie de recomandări pentru "a proteja mai bine consumatorii de riscul de alergie și iritare a pielii". Dacă apare o alergie sau o iritație după cumpărarea de încălțăminte sau îmbrăcăminte, trebuie să consultați un medic sau un dermatolog-alergolog pentru a identifica eventualele substanțe responsabile, adaugă expertul în domeniul substanțelor priculoase al ANSES.

ANSES desfășoară un studiu care va dura până în octombrie cu medici (dermato-alergologi, toxicologi) și pacienți, pentru identificarea substanțelor iritante implicate. Prima fază a acestui studiu a avut loc în perioada ianuarie-septembrie 2017, la care au participat aproximativ treizeci de pacienți adulți.

În unele cazuri, a fost posibilă identificarea substanțelor chimice găsite în articole care produc aceste simptome, cum ar fi benzidina, cromul 6 și nichelul, notează ANSES. Se pare că, aproximativ douăzeci de familii de substanțe chimice au fost găsite și analizate în îmbrăcăminte și cincizeci în încălțăminte.