Salamandra gigantică chineză, cel mai mare amfibian de pe planetă, de talia unui mic aligator, este o specie protejată la nivel internațional, însă un studiu publicat luni confirmă că animalul a devenit aproape de negăsit în natură, întrucât, fiind considerată o delicatesă culinară, este o victimă a braconajului, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Exploatarea în exces a acestor animale incredibile pentru consumul uman a avut un efect catastrofal asupra numărului lor în natură, într-un timp foarte scurt", a scris coautorul studiului Samuel Turvey, de la Societatea zoologică din Londra.

Urgența este absolută, avertizează el, criticând ineficiența programelor de protecție existente.

Cercetătorii au realizat o serie de comparații pe o serie de zone a unor râuri considerate habitat natural pentru salamandre, în 2013 și în 2016.

”Nu putem confirma dacă populațiile sălbatice a salamandrelor gigant din China au supraviețuit pe vreunul din aceste situri”, arată studiul.

Specia este "extrem de redusă sau dispărută din punct de vedere funcțional" în zona vastă studiată, adaugă studiul, publicat în revista Current Biology.

China a stabilit într-adevăr un program de creștere a salamandrelor, pentru a le elibera în sălbăticie, iar cele câteva exemplare găsite de echipa de cercetare pot fi animale crescute în cadrul acestui program.

În plus, oamenii de știință raportează că specia salamandrelor gigant din China reprezintă de fapt cinci subspecii diferite, ceea ce face ca programul chinez de reproducere să fie problematic, deoarece riscă să creeze hibrizi să elibereze în natură animale puțin adaptate la mediu.

Salamandrele gigantice chineze pot atinge și 60 de kilograme