Trei neonicotinoide considerate periculoase pentru albine, niște insecticide deja supuse unor restricții în UE, vor fi total interzise în câmp deschis după votul de vineri a unei majorități a statelor membre UE, a anunțat Comisia Europeană, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Viitorul substanțelor clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam - substanțe neurotoxice care atacă sistemul nervos al insectelor și utilizate la scară largă - a fost incert din 2013, după o primă evaluare negativă a Agenției Europene pentru Siguranță alimente (EFSA), când utilizarea lor a fost restricționată.

Interdicția se aplică tuturor culturilor în câmp deschis. Utilizările va putea fi posibilă doar în sere, cu condiția ca semințele și plantele să nu părăsească adăpostul închis.

”Comisia a propus această măsură de luni de zile pe baza avizului stiițific al EFSA. Sănătatea albinelor este de o importanță crucială pentru mine, pentru că vizează biodiversitatea, producția alimentară și mediul”, a spus comisarul european al Sănătății și Siguranței Alimentare Vytenis Andriukaitis.