Numărul exact al urşilor care trăiesc în România nu este cunoscut cu exactitate, putând fi, potrivit unor estimări, de până la 8.000-9.000 de exemplare, a afirmat vineri, la Piteşti, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi nu cunoaştem la ora actuală numărul populaţiei de urşi din România, se preconizează, conform datelor de la fondurile cinegetice, că sunt (...) aproximativ 6.000. Dar realmente, prin total inventariere făcută aşa, cu ochiul liber, de către reprezentanţii Ministerului Mediului (...), specia s-a înmulţit foarte mult din cauza schimbărilor climatice şi se pare că populaţia în România este de aproximativ 8.000-9.000, ceea ce înseamnă foarte mult", a declarat Graţiela Gavrilescu, potrivit Agerpres.

Ea a subliniat că, dacă estimările se confirmă, populaţia de urşi din România este de aproape şase ori mai mare decât cea din restul Europei.

"De aceea am hotărât ca, în cadrul planului de măsuri, să avem şi un punct prin care Ministerul Mediului, alături de parteneri, ONG-uli şi asociaţii profesionale, să depună un proiect pe fonduri europene, astfel încât să avem clar o inventariere prin cipare a acestor carnivore mari, să ştim exact zonele unde ele trăiesc", a mai spus ministrul Mediului.