Jaguarii devin din ce în ce mai izolați datorită fragmentării habitatului acesta. Ecologiștii, oamenii de stiintă și localnicii depun eforturi pentru a le asigura libera cale de trecere în peste o duzină de tări, scrie Motherboard.

jaguarFoto: Google

Jaguarii și oamenii au coexistat pe continentul american pentru mii de ani. Civilizațiile antice mezoamericane au recunoscut valoarea acestei "bestii neîmblânzite", cum îi numește pe jaguari expertul în feline de pradă Alan Rabinowitz, iar multe culturi încă apreciază prădătorul cel evaziv.

Cu toate că este cea mai mare felină din America, și a treia cea mai mare din lume după leu și tigru, dimensiunea și carisma jaguarului nu l-au apărat de încălcarea teritoriului acestuia de către om, care se întinde de la sud-vestul Americii la America Centrală și până în Argentina.

Rețeaua transnațională propusă de legături între teritoriile jaguarului trece prin habitate de parc protejate, precum și prin ferme, plantații și alte terenuri private. Scopul este de a menține canalele de flux ale genei deschise, astfel încât speciile unificate să nu se fragmenteze în subspecii încrucișate, ceea ce ar putea duce la intrarea acestora în lista animalelor pe cale de dispariție sau la dispariția locală.