Daca Marea Britanie si alte tari din Europa vor sa protejeze padurile, ele trebuie sa interzica folosirea uleiului de palmier in biocarburanti si sa intareasca supravegherea lanturilor de aprovizionare, au sustinut reprezentantii pentru drepturile locuitorilor din regiunile forestiere pentru Parlamentul European, scrieThe Guardian.

Plantatie de palmieriFoto: Wikimedia Commons

Problema se contureaza in contextul unei dezbateri aprinse intre Europa si conducerea tarilor producatoare de ulei de palmier, precum Indonezia, Malaysia si Costa Rica.

Parlamentul European a votat in aprilie 2017 pentru interzicerea vanzarilor de biocarburanti confectionati din uleiuri vegetale pana in anul 2020, in incercarea de a atinge obiectivele climatice propuse. Implementarea acestei decizii este luata in calcul de Comisia Europeana si de statele membre.

Decizia cunoaste si numerosi opozanti, din regiunea sud-estica a Asiei - originea a 90% dintre exporturile de ulei de palmier. Politicienii din aceste tari acuza UE de protectionism, gandire coloniala si de incercarea de a submina incercarile de reducere a saraciei. Pe de alta parte, comunitatile care sunt afectate negativ de plantatii sustin decizia Uniunii Europene, in incercarea de a-si proteja pamanturile si drepturile.

Un grup format din 14 delegati ai locuitorilor din regiunile forestiere care provin din 11 tari din Asia, Africa si America Latina, vor vizita Europa in aceasta saptamana pentru a stabili, impreuna cu avocatii pentru un comert durabil, un plan sustenabil de actiune.

Acestia sunt sustinuti de mai multe ONG-uri, printre care Forest People's Programme, Global Witness, Greenpeace, WWF si Environmental Investigation Agency.

Recomandarile lor vor fi prezentate in cadrul unei intalniri ce va avea loc in Paris in iunie, cand se asteapta ca presedintele Frantei, Emmanuel Macron, sa lanseze strategia pentru un comert care se opune defrisarilor.