Cum ne protejam de ger: 10cm polistiren = 58cm caramida = 435cm beton

de Adrian Iovescu     HotNews.ro
Sâmbătă, 24 februarie 2018, 18:08 Actualitate | Mediu


Adrian Iovescu
Foto: Arhiva personala
Pe final de iarna, se anunta ger in toata tara pentru saptamana urmatoare, inclusiv in Bucuresti, unde temperaturile vor atinge -20 grade Celsius. Gerul inseamna cheltuieli mai mari pentru incalzire, vom atinge zilele urmatoare recordul din acesta iarna de consum de gaz / zi. In acest context, ar fi utila o discutie despre materialele de constructie eficiente termic.

Iata un grafic in care am facut o comparatie intre mai multe materiale, din punct de vedere al izolatiei termice. Am comparat diverse materiale cu polistirenul expandat de 10cm grosime. Ca exemplu, polistirenul de 10cm este echivalent cu un perete de 58cm de caramida cu goluri sau cu o grosime echivalenta de beton de 435cm!

Conductivitatea termica (notata cu litera greceasca "Lambda" - λ) este cea care ne da informatii despre cat de bine izoleaza termic un material de constructie. Este exprimata in (W/mK) si cu cat acesta valoare este mai mica, materialul este mai bun izolant termic. Si de asemenea, cu cat stratul de material este mai gros, creste rezistenta termica. Daca cautam acesta valoare pe ambalajul produselor sau pe siteul producatorilor, in fisa termica, ne putem da seama de caracteristicile materialulului.

De exemplu, polistirenul expantat alb are conductivitatea termica 0.036 - 0.044 W/mK (depinde de producator). Polistirenul gri (cel grafitat), poate scadea spre 0.032 W/mK. Caramida cu goluri (blocurile ceramice) poate acea intre 0.2 - 0.25 W/mK, in timp ce caramizile pline, cum se foloseau pe vremuri, au in jur de 0.7 - 0.8 W/mK.

Ca studiu de caz, daca comparam "Lambda" de la polistirenul alb si cel grafitat, putem considera ca 10cm de polistiren alb sunt echivalenti cu 8cm de polistiren grafitat, doar ca pretul/mc la polistirenul grafitat este de obicei mai mare cu 20-30%. In concluzie, de obicei este mai rentabil polistirenul alb. Preturile depind insa de fiecare furnizor si trebuie facute calcule in functie de situatie. In timp, e posibil sa devina mai rentabil cel grafitat.

Folosirea materialelor eficiente termic in constructii trebuie sa tina cont de mai multe criterii. Pe langa conductivitatea termica, trebuie avut in vedere si pretul materialului si a manoperei de aplicare. Sau trebuie tinut cont si de posibile erori de aplicare. De exemplu, daca vata minerala nu este pusa corect, sub acoperis, intre capriori, pot ramane goluri de aer si acolo apar punti termice, care pot genera zone cu condens. In schimb, aplicarea fibrelor de celuloza intre capriori este mult mai exacta, pentru ca se face cu presiune si se umplu mult mai bine toate golurile. Deci in conditiile in care conductivitatea termica este similara la cele doua materiale (0.035-0.40 W/mK), celuloza poate izola termic mai bine, daca presupunem ca vata minerala nu este aplicata corect. In acelasi timp insa, vata minearala este mai sigura din punct de vedere al pericolului la incendiu. De asemenea, chiar daca spuma poliuretanica are cel mai mic "Lambda" dintre toate materialele din table, e posibil sa fie mai scump decat alte variante, la acelasi grad de izolare termica.

In anumite conditii, e bine de luat in calcul si comparat si coeficientul de permeabilitate la vapori, care influenteaza cat de bine "respira casa".

Alegerile in constructii sunt dificile, pentru ca implica multe criterii de care trebuie sa se tina cont si multe dintre informatii sunt aflate uneori prea tarziu, cand deja materialele sunt cumparate. Fiecare om e specialist in domeniul lui si chiar daca la fotbal si la constructii se pricepe toata lumea, este de preferat, totusi, sa se consulte un specialist. De precizat ca mesterul din santier nu este neaparat un specialist, chiar daca pare la prima vedere.

Nu exista o reteta unica pentru toate proiectele - fiecare proiect e diferit, din multe puncte de vedere. Consumul energetic se poate insa calcula foarte exact, de catre un auditor energetic, inca din faza de proiect. Apoi, prin studierea mai multor variante de materiale si preturile lor, se poate alege in cunostinta de cauza varianta optima, la nivelul de calitate/pret pe care vi-l doriti.

Informati-va, pentru a lua deciziile cele mai bune!


Adrian Iovescu este arhitect si auditor energetic (www.accentdesign.ro)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38891 vizualizari

 • -6 (24 voturi)    
  Putin cam aiurea... (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 19:52)

  Cataleya [utilizator]

  ...sa afirmi ca 10cm de poliester sunt echvalenti cu 4,5m de beton.
  Indiferent pe ce criterii se face comparatia.
  • +6 (12 voturi)    
   Pai.. (Duminică, 25 februarie 2018, 11:14)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   din punct de vedere al rezistentei termice este echivalent, dorele.
 • +5 (19 voturi)    
  CINE TI-A DAT CERTIFICATUL? (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 20:20)

  schroedinger [utilizator]

  De ce nu explici lumii ca acel Lambda al EPS-ului este valabil la 10 grade C in laborator!
  La minus 10 grd C o sa ai nimic!
  Esti la fel ca programul de guvernare psd!
  • -5 (13 voturi)    
   ntz ntz ntz (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 21:54)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   I-ai stricat seara expertului :D
  • +3 (13 voturi)    
   La minus 10 grade pe care parte?.. (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 22:40)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Polistirenul expandat are cam aceeasi conductivitate termica si la -100 de grade Celsius.
  • +8 (10 voturi)    
   la ce faci referire? (Duminică, 25 februarie 2018, 11:15)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   1.coeficientul de conductivitate termica , lambda( λ ), se masoara in W/mK
   λ indica cantitatea de energie termica care trece într-o secunda pe 1 mp de material cu o grosime de 1m, atunci când diferenta de temperatura pe suprafata sa ajunge la 1° C.

   2.coeficientul de transfer termic reprezinta cantitatea de caldura pe care produsul de grosime X o pierde cand este supus la o diferenta de temperatura predefinita., se masoara in W/m2K.

   3.rezistenta termica este inversul coeficientului de transfer termic si anume reprezinta aria si grosimea unui material care la o diferenta de temperatura, pierde o anumita cantitate de caldura, se masoara in m2K/W.


   Pentru EPS80 cu grosimea de 10 cm si un coeficient de conductivitate de 0.040W/mK, rezistenta termica este de 0.1/0.04=2.5 m2K/W

   Cum rezistenta reprezinta inversul coeficientului de transfer, atunci acest polistiren are un coeficient de transfer termic de 1/2.5 = 0.4 w/m2K.

   sursa:
   https://itermice.wordpress.com/2013/07/12/conductivitatea-termica-coeficient-de-transfer-termic-si-rezistenta-termica/
   • -1 (7 voturi)    
    FAC REFERIRE LA LAMBDA! (Duminică, 25 februarie 2018, 13:06)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui federal

    Adica conductivitatea termica a EPS!
    E greu de inteles ca λ EPS-ului are o valoare la 10 grd C si alta la 0 grd C si cu totul alta la 40 gdr C?
    Daca ma intrebi, ma intereseaza in final transmitanta termica U!
    Pentru a indica in ce masura un material este izolant termic, este utilizata marimea fizica U - transmitanta termica (anterior valoarea K). Cu cat valoarea U este mai mica si rezistenta materialului la caldura este mai mare, cu atat izolarea termica este mai buna!
    • +4 (6 voturi)    
     Spre deosebire de federal... (Duminică, 25 februarie 2018, 15:31)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     ...ati uitat sa mentionati sursa. Sa va ajut - https://www.reynaers.ro/ro-RO/valoarea-u-si-valoarea-k

     Indiferent care link il folositi (textul de la linkul dat de federal mi se pare mai clar, dar e doar o preferinta personala) si la ce marime va referiti, vorbim practic despre acelasi lucru.
     Marimea-cheie in acest caz este lambda, coeficientul de transfer termic, care este o constanta de material si care, prin urmare, nu depinde de grosimea materialului, de suprafata, culoare si mai stiu eu ce alti parametri.
     Cand comparam materiale intre ele, acesta este un avantaj fata de rezistenta termica la care va referiti dvs., cea din urma depinzand efectiv de configuratia constructiei, in cazul nostru de grosimea izolatiei.

     Este adevarat insa ca valoarea lui lambda depinde intrucatva de temperatura, asa cum afirmati mai sus - cu o aroganta care, in opinia mea, nu are acoperire in cunoastere.
     Insa, pentru materialele de care vorbim aici - materiale izolante termic utilizate in mod uzual in constructii - variatia este exact inversa decat sugerati dvs. in comentariul de sambata, 20:20.
     Anume, pentru aceste materiale lambda SCADE la scaderea temperaturii. Altfel spus, la -10C EPS-ul si caramida si lemnul etc. vor avea coeficienti lambda mai mici si ca atare vor fi mai BUNI izolatori termici decat la +10C.

     Altfel, de regula temperatura standard "de laborator" la care sunt masurati acesti parametri este de 20C, uneori 15C; pana acum n-am auzit de 10C, insa nu va contrazic, pentru ca oricum e irelevant - important, atunci cand comparam mai multe materiale, e sa fie toate masurate in aceleasi conditii.
     • -1 (5 voturi)    
      DACA PENTRU TINE ESTE IRELEVANTA... (Duminică, 25 februarie 2018, 16:51)

      schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      O valoare obtinuta in anumite conditii de care nu poti beneficia decat extrem de limitat, atunci n-are rost sa discutam.
      De unde ai scos temperatura standard de 20 grdC in laborator?
      Deci sa inteleg, cu aroganta, ca daca scade temperatura exterioarra si scade sau nu mai produce nici un efect termoizolatia, ma voi simti mai bine in interiorul inghetat, nu-i asa? Corpul meu se va adapta temperaturii exterioare pana la inghet.
      Halal!
      • +4 (6 voturi)    
       Nu, nu asta sa intelegeti. (Duminică, 25 februarie 2018, 18:21)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

       Inca o data.
       Termoizolatia, oricare ar fi ea, ofera la o temperatura data - care, ca sa fiti multumit, poate fi 10C - un anumit nivel de protectie, tradus printr-un transfer de caldura care depinde, printre altele, de conductivitatea termica a materialului din care e facuta termoizolatia. Cu cat aceasta conductivitate este mai mare, cu atat transferul termic este mai mare, ceea ce este dezavantajos in ambele sensuri, incalzire sau racire.
       Cand temperatura scade, pentru cele mai multe materiale izolatoare lamba SCADE, implicit transferul termic scade. Materialul devine mai eficient, asta spun. Nu doar ca materialul cu pricina continua sa va protejeze si la temperaturi (foarte) scazute, dar o face chiar mai bine decat la temperaturi medii.
       Sigur ca exista si un revers al medaliei - eficienta sa scade la temperaturi ridicate.
       Acum sper ca e clar.
       • 0 (2 voturi)    
        TU TE VEZI CE TAMPENII.. (Duminică, 25 februarie 2018, 21:44)

        schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

        Debitezi?!
        Este suficient si n-are rost sa continuam.
        Un material de termoizolatie trebuie sa termoizoleze no matter what.
        Pai cum fac? Am unul care e bun la frig dar nu mai e bun la caldura ca se topeste!
        Trebuie ca λ sa ramana daca se poate neschimbat (si se poate!).
        • +2 (2 voturi)    
         Intr-adevar... (Duminică, 25 februarie 2018, 23:44)

         Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

         ... n-are rost sa continuam. Nu discut cu marlani si-mi pare rau ca mi-a trebuit cam mult timp sa vad ca am de-a face cu unul.
        • +2 (2 voturi)    
         papagal.. (Luni, 26 februarie 2018, 9:55)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

         sau troll?
         toata discutia a pornit de la aberatia pe care ai scos-o tu in primul comentariu: "La minus 10 grd C o sa ai nimic!"
         ce inseamna "nimic"? cat crezi tu ca va fi conductivitatea termica la minus 10 grade pentru materialele din articol?
  • +4 (8 voturi)    
   Pai spune tu.... (Duminică, 25 februarie 2018, 11:15)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Care e lambda la minus 10? Congelatorul tau cu ce e izolat?
   • 0 (8 voturi)    
    CU FAN! (Duminică, 25 februarie 2018, 13:08)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Ia desfa frigiderul si vezi!
    Cred ca ai alteceva si acel altceva este o spume poliuretanica!
    Stai jos si nu te mai obosi!
 • -10 (10 voturi)    
  Pfff (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 20:31)

  DinuDus [utilizator]

  Bine ca am aflat, sa nu mor prost.
 • -2 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 20:32)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   hehe...:))) (Duminică, 25 februarie 2018, 10:55)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui

   se numeste clasa de reactie la foc si este exprimata analizand anumite criterii :

   cresterea de temperatură (Delta T)
   pierderea de masă (Delta m)
   durata de persistenţă a flăcării (tr)
   puterea calorifică superioară (PCS)
   viteza de dezvoltare a focului (FIGRA)
   căldura totală degajată (THR 600s)
   propagarea laterală a flăcărilor (LFS)
   viteza de emisie a fumului (SMOGRA)
   emisia totală de fum (TSP600s)
   propagarea flăcării(Fa)

   sursa:
   http://instal.utcb.ro/conferinta_2010/conferinta_2008/articole/incendii/conf_nov_2008_Gojgojan_Vintila_1.pdf
  • -5 (7 voturi)    
   Pai.. (Duminică, 25 februarie 2018, 11:16)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

   Tot polistirenul expandat de pe piata este ignifug.
   • +4 (4 voturi)    
    exact (Duminică, 25 februarie 2018, 11:25)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    pana cand ia foc fatada blocului si arde de sus pana jos, ca o torta - de aceea la blocuri de peste 4 etaje sunt necesare bariere antifoc, din alte materiale decat polistirenul expandat, cu adevarat ignifuge.
    • 0 (0 voturi)    
     Comment sters de user (Luni, 26 februarie 2018, 9:19)

     un_deget_de_secaturi [anonim] i-a raspuns lui nick24

 • +9 (15 voturi)    
  polistirenul e foarte bun (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 20:38)

  nick24 [utilizator]

  dar la blocuri inalte trebuie prevazute bariere de foc!

  Interesant este ca primaria NU se gandeste sa izoleze termic toate cladirile care sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire prin RADET , astfel sa micsoreze cantitatea de caldura necesara pt a pastra o temperatura de 23-24 de grade, identica ca cea de acum.

  Astfel s-ar face economie de gaze naturale si chiar prin pastrarea aceleiasi sume de bani pt incalzire, s-ar putea renunta la subventie.

  Izolarea se poate face cu bani europeni, din fonduri NERAMBURABILE, dar e clar ca nu se pot fura banii.
  Planurile nu sunt pentru bucuresteni, ci numai cum sa se mai ciupeasca niste bani din niste contracte cu firme cu dedicatie si prin pastrarea RADET si Elcen nerestructurate si nemodernizate_ Oare de ce se permite asa ceva?
  • +8 (12 voturi)    
   Doamna Firea (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 22:17)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Doamna Firea a fost bibliotecară iar mai tarziu citea pe un prompter, ce așteptări sa ai ?

   Ea dă bani pentru statui si pentru catedrala neamului, intre timp câțiva privati strâng bani si se agita pentru a construi un spital pentru copii.

   Asta este România care a votat 48% PSD - Îndrăznește sa crezi in România.
   • +4 (6 voturi)    
    Păi dacă le spui că (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 23:16)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui florinos

    dacă toate blocurile ar fi izolate, ai avea nevoie de jumătate din nr de gigacalorii ca să încălzești apartamentele la aceeași temperatură, ca acum când sunt neizolatee vreo 70%, nici nu ar înțelege despre ce e vorba...
    Și nici măcar nu-i intereseazâ, că nu pică nimic din asta.
  • -3 (7 voturi)    
   S-au anvelopat (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 23:46)

   Eucamine [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   niste blocuri in Bucuresti dar cum. Au avut nevoie de niste proiecte ptr fiecare apartament proiect separat care costa 80 de milioane unul. Mai mult decat anveloparea in sine. Tipic romanesc
 • +9 (9 voturi)    
  Era bine (Sâmbătă, 24 februarie 2018, 20:44)

  Eucamine [utilizator]

  si o comparatie cu peretii din chirpici din pamant, cum dealtfel sunt foarte multe case la tara si chiar si de la oras, mai vechi. Interesant articolul.
  • +3 (5 voturi)    
   .... (Duminică, 25 februarie 2018, 7:47)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Eucamine

   Presupun ca va imaginati ca nu se pot face blocuri de 10 etaje din chirpici, nu?
   Omul compara doar dpdv al conductivitatii termice, oricat ar parea de neintuitiv 10cm de polistiren echivaleaza cu vreo cativa m de beton armat.
   Pe de alta parte la cladirile inalte polistirenul e o contraindicatie, personal n-am foarte multa incredere in el nici macar cu asa-zisele bariere antifoc + lipire pe contur, samd.
   Oricum, la noi materialul asta (polistiren expandat) a fost preluat, ca multe altele, in bataie de joc tipic romaneasca, pus in opera la misto, cu ieftineala maxima si cat mai putina munca (fara dibluri, lipit doar in cateva puncte in loc de pe contur+centru), samd.
   • -1 (5 voturi)    
    Hm... (Duminică, 25 februarie 2018, 11:18)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    De ce nu? Construiesti din BCA si nu poti din chirpic? Cred ca te referi la structura de rezistenta, ca aia e din cadre de beton armat oricum. Umplutura poate sa fie si cu rahat turcesc.
    • +7 (7 voturi)    
     ... (Duminică, 25 februarie 2018, 12:27)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     @nu ma face, etc.
     Am sa-ti raspund serios pentru ca am tot auzit chestia asta cu chirpicul:
     0. si asta ar trebui sa inteleaga toata lumea. Constructiile nu se fac din rahat. Nici macar turcesc. Chiar daca e un domeniu in care lucreaza toti doreii.
     1. densitatea chirpicului e aproape dubla pana la tripla fata BCA (1200-1400kg/mc de chirpici fata de 700-400kg la BCA) Depinde de BCA-ul luat ca referinta, clasic sau usor. Asta inseamna incarcari mult mai mari de luat in calcul pentru structura de rezistenta.
     2. chirpicul nu face priza cu mortarele pe baza de ciment. Prin urmare nu ai cum sa legi propriu-zis peretii din chirpici de structura de rezistenta. La primul cutremur cad peretii si ramane structura de rezistenta. Nu-i nevoie sa cada toata cladirea, un perete e absolut suficient sa te zdrobeasca.
     3. Chirpicul se face terci in prezenta apei. Infiltratiile de tot felul sunt o realitate la cladiri.
     4.Ca aspect legislativ, nu poti omologa un material cu caracteristici nerepetabile. In functie de pamantul folosit la fabricatie chirpicul are variatii enorme ale calitatii atat intre mostre cat si in timp, etc. Prin urmare nu s-a acceptat folosirea lui ca material de constructie nici macar pe vremea saraciei lui Ceausescu.
     Tragand linie parerea mea e asa:
     daca vrei neaparat, chirpicul e OK pt. cladiri parter pt. uz personal/familial, pe responsabilitatea celui care construieste si e constient de ceea ce face sau pentru anexe agricole. Nu mai mult de atat.
  • +3 (7 voturi)    
   Iti spun eu.. (Duminică, 25 februarie 2018, 11:18)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Eucamine

   Chirpicul este prost izolator termic. Coeficientul este cam ca al caramizii pline, in functie de umiditate.
   • 0 (4 voturi)    
    Daca aveti o sursa credibila... (Duminică, 25 februarie 2018, 12:47)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    ... pentru aceasta afirmatie, dati-o, va rog. Eu n-am gasit.
    Ce-am mai citit pe ici, pe colo, pare sa indice o valoare sensibil mai mica - 0.4/0.5 fata de 0.8/0.9 in cazul caramizii - deci chirpicii ar fi un material considerabil mai bun izolator termic... ceea ce are o logica, daca te gandesti la structura materialului.
    Tot cum logica este si afirmatia ca, la drept vorbind, nu sunt doi chirpici la fel, proverbul "cate bordeie, atatea obiceie" potrivindu-se aici ad litteram.
    Insa chirpicii au prea multe dezavantaje ca sa poata fi luati in serios ca material de constructie pentru orice altceva decat niste casute rustice, "de fitze".
    In primul rand sensibilitatea extrema la umezeala, nemaivorbind de apa curgatoare, inundatii etc. Apoi rezistenta mecanica foarte slaba, nu poti atarna un tablou pe perete, ce sa mai spunem de un dulap suspendat etc.
 • -10 (14 voturi)    
  acest asa-zis expert... (Duminică, 25 februarie 2018, 7:47)

  demaGOGU [utilizator]

  ...nu are cunostiinte minimale de logica, si se decredibilizeaza total cand afirma ca 10 cm poliester sunt echivalenti cu 4.5 m! de caramida?beton.

  mai degraba un agent de vanzari ptr materiale isolante.
  • +7 (11 voturi)    
   Esti tu bleg.. (Duminică, 25 februarie 2018, 11:20)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Are dreptate autorul. Este vorba de rezistenta termica a materialelor. Acum du-te la articole politice, ca nu-i de tine pe aici :)
   • +5 (5 voturi)    
    ... (Duminică, 25 februarie 2018, 12:29)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    demaGOGU in primul rand nu face diferenta intre polistiren si poliester. A zis si el ceva. E din categoria celor care leaga firele cu "banda izolara", dau lemnul cu "jmirgher" baga masina in "mansalier", samd.
  • +4 (4 voturi)    
   Esti "prastie" si-n tehnica, asa cum esti (Duminică, 25 februarie 2018, 17:07)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   si-n politica, Gogule...!
   Stiu ca esti nostalgic dupa coana Leana, mare amatoare de polimeri si "poliperi'', dar e musai sa stii sa faci diferenta - din poliester e treningul tau cel bun cu care iesi la plimbare, dar casa ti-o captusesti cu polistiren...!
 • +1 (5 voturi)    
  Domul arhitect (Duminică, 25 februarie 2018, 9:07)

  spysoby [utilizator]

  Si auditor energetic.Eu zic sa incepi cu inceputul.Adica cu proiectul case.Adica cu hol la intrare pentru ropere termica si fara fereste de tip panoramic ,si mai ales sa explici oamenilor ca in Romania nu-i bine sa folosesca idei mediteraneene.Apoi vine si asta izolatia,dar dupa ce face podul casei.
 • +1 (7 voturi)    
  și toxicitatea (Duminică, 25 februarie 2018, 10:48)

  of of [utilizator]

  Trebuie luată în considerare și toxicitatea materialului. Spuma poliuretanică (care de altfel se folosește și pentru mobilier, canapele etc.) este toxică. Cel mai mare producător de mobilă la pachet a fost nevoit să retragă de pe piață niște modele cu saltea de spumă poliuretanică și să schimbe formula, acum câțiva ani.
  În București s-au folosit materiale foarte proaste /ieftine, neignifuge.
  Nu uitați de turnul Grenfell, unde au murit cca 70 de persoane din cauza incendiului răspândit de panouri de izolare termică.
  • -1 (7 voturi)    
   Vorbesti prostii. (Duminică, 25 februarie 2018, 11:22)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui of of

   ESP-ul este inert si nu emite nimic toxic. Numai cand ia foc. Este folosit la izolare termica, nu in alimentatie.

   Apropos, tot polistirenul de pe piata este ignifug :) Mai documenteaza-te.
   • +2 (4 voturi)    
    Gresit total (Duminică, 25 februarie 2018, 12:06)

    Delicatu [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Polistirenul expandat (cel de izolatie ce il foloseste toata lumea ) nu e dfeloc ignifug, ba chiar arde bine. Polistirtenul extrudat NU e nici ala igniofug. Singura diferenta intre ele e ca al doilea nu intretine arderea, dar daca s-a aprins se va topi tot. Vata bazaltica e solutia de protectie impotriva incendiilor.
 • +1 (3 voturi)    
  Ordinul Arhitectilor (Duminică, 25 februarie 2018, 11:05)

  of of [utilizator]

  Opinia Ordinului Arhitecților despre izolarea termică:
  http://adevarul.ro/news/bucuresti/scandalul-polistirenului-solutii-catastrofale-vi-1_51c357aac7b855ff56af9e20/index.html
  • +3 (3 voturi)    
   care arhitecti? (Duminică, 25 februarie 2018, 11:32)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui of of

   toate autorizatiile de construire sunt semnate de catre arhitecti sefi.
   toate proiectele sunt intocmite de catre arhitecti cu drept de semnatura.
   asta in cazul in care exista autorizatii de construire...:)))

   exista arhitecti mai priceputi si arhitecti mai putin priceputi ?
   Nu spune si asta OAR?
   E un pic cinica reactia lor.

   Asta nu inseamna ca nu ar putea avea dreptate in privinta polistirenului.
   Probabil ar trebui schimbat cu vata minerala.

   Imbolnaveste mai putin pe cei "impachetati "si, probabil, nu ia foc asa repede ( sau deloc).
 • +5 (5 voturi)    
  Polistiren is OUT (Duminică, 25 februarie 2018, 11:27)

  raspopitu [utilizator]

  Lucrez in constructii in Germania de 15 ani. in ultimii 2 ani polistirenul se foloseste din ce in ce mai putin, exceptie facand fundamentele.
  Polistirenul este inflamabil si gazele degajate prin ardere sunt extrem de toxice. Nu m-ar mira ca in cativa ani de zile sa fie declarat, material cancerigen. In prezent se folosesc pereti de BCA 36cm, sau izolatiile cu vata minerala casherata.
  • +2 (4 voturi)    
   NU ARE ROST SA TE AGITI DEGEABA... (Duminică, 25 februarie 2018, 13:00)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui raspopitu

   Nu stii cu cine ai de-a face aici!
   Majoritatea au facut lectii la tv asa ca nu poti sa-i contrazici.
   Nu are rost, crede-ma! Eu mi-am mancat ficatii in ultimii 12 ani si fara mare succes.
   Romanii sunt cea mai conservatoare natie (ca sa nu o definesc altfel) de pe planeta!
  • +2 (2 voturi)    
   n-ai cu cine (Duminică, 25 februarie 2018, 13:47)

   of of [utilizator] i-a raspuns lui raspopitu

   Aici te linșează vecinii dacă le spui că nu vrei să se izoleze blocul cu polistiren.
  • +5 (7 voturi)    
   ... (Duminică, 25 februarie 2018, 14:04)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui raspopitu

   Da, in Germania se renunta treptat la polistiren pt. ca au alta putere de comparare.
   Fundamentele aici la Romania si chiama "fundatii".
   Ar fi ideal ca romanii sau manance doar carne de la producatori bio, sa foloseasca miere de albine in loc de zahar, haine de bumbac, masini electrice, samd. Problema e ca nu avem nici 1/4 din puterea de cumparare necesara pentru asa ceva. Pt. puterea de cumparare din Ro polistirenul expandat e un compromis OK. Alternativa e incarcarea aerului cu CO2, SO4 (+particule radioactive de la centralele pe carbune).
   Vata minerala are la randul ei problemele ei. De fapt nu exista materiale minune. Exista situatii, probleme si solutii.
   • +1 (5 voturi)    
    TE ROG RAMAI LA HARTI (Duminică, 25 februarie 2018, 14:36)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    E corect sa platesti EUR 55 per m2 de termoizolatie la bloc (conf. legii!), fara termopane? Ti se pare putin?
    EPS nu este compromis! Este otrava!
    Exista si materiale minune!
    Ai auzit de sticla celulara?
    • +2 (4 voturi)    
     Daca EPS este otrava... (Duminică, 25 februarie 2018, 15:51)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     ...faceti va rog o sesizare la guvern (aici si/sau in Germania cu ajutorul lui raspopitu) ca, pentru inceput, sa interzica folosirea acestui material in industria alimentara.
     Intai sa nu mai vad genti si cutii frigorifice izolate cu EPS - nemaivorbind despre cutiile alea de la fast food unde alimentele (uneori fierbinti) intra in contact direct cu EPS - si pe urma mai vedem noi cum e cu peretii exteriori.

     Nu stiam ca atata costa termoizolatia cu EPS la bloc, dar sunt de acord cu dvs., pare extrem de mult... insa nu cred ca asta-i o problema de material. Altfel spus - daca in loc de EPS se folosea, iata, sticla celulara, costa mai putin?!? Sau mai degraba dublu?

     Altfel, am auzit de foam glass, dar nu stiu mai nimic despre el. Si cum niciodata nu-i tarziu sa mai inveti cate ceva - aveti la indemana un link-doua de calitate? Adica nu site-uri de vanzatori care-si lauda marfa...
     Multumesc.
 • +4 (4 voturi)    
  observatie (Duminică, 25 februarie 2018, 16:07)

  raspopitu [utilizator]

  nu cred ca ati observat "sau" dintre BCA si vata minerala, construiesc constant case cu pereti de ytong 36cm. Fara alte izolatii. Functioneaza excelent.
 • +1 (1 vot)    
  Chirpicul? sau argila ca material ce grad are? (Vineri, 31 august 2018, 15:00)

  Dacusmalus [utilizator]

  Da intrebase cineva,

  ma intereseaza si coeficientul chirpicului...
  :)

  zicea cineva ca nu ai cum sa prinzi chirpicul de structura de rezistenta ca nu adera bla bla...
  doar daca nu vrei, dar daca vrei poti lasa mustati din fierbeton si plasa sa prinzi chirpicul...
  idea este ca la bunici cand intram in casa facuta din caramida arsa mixt cu chirpici, intram ca in frigider cat era vara de calda, se dormea invelit in casa. Iar in camara era suficient de racoare cat sa nu se strice branza, vinul, ouale etc...in austria se testeaza, construieste eco cum faceau parintii /stramosii nostri odata https://phys.org/news/2017-03-revival-rammed-earth.html ma intreb de ce? Ignoram invataturi vechi de milenii pentru ce? facem cazermate cu beton in ele sa reziste la obuz de tun sau anti racheta... nu am vazut si nu am auzit sa cada vreo casa de chirpici pe cineva, sincer...acum ca in zone inundabil e riscant, pai acolo e riscant orice fel de casa ai avea, daca iti intra apa in casa ce casa mai e aia? sa stai cu frica ca te inneci noaptea :) eu mi-as construi o casa din materiale naturale, degradabile in timp, ca idee in casa bunici chirpici plus caramida arsa, au trait 3 generatii si acum creste a 4 -a in ea...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by