Comisia Europeana va avea la dispozitie o luna pentru a aprecia noile masuri prezentate de noua state membre UE pentru combaterea poluarii atmosferice - si amana astfel momentul unei decizii privind eventuala trimitere a unora din aceste state in fata Curtii de Justitie pentru ca nu au facut suficient (in acest domeniu), potrivit Rador, care citeaza EuObserver.

"Vom reveni asupra acestei chestiuni la mijlocul lunii martie", a spus purtatoarea de cuvant a comisiei, Mina Andreeva, luni (12 februarie). Ea a vorbit dupa expirarea termenului limita pentru cele noua state membre - Republica Ceha, Germania, Spania, Franta, Italia, Ungaria, Romania, Slovacia si Regatul Unit - care trebuiau sa prezinte noi planuri privind calitatea aerului.

UE pentru mediu, Karmenu Vella, le-a spus ministrilor sau adjunctilor lor din acele tari, luna trecuta, ca este necesar sa-si intensifice masurile de prevenire a poluarii atmosferice. El le-a spus ca trebuiau sa-si prezinte planurile pana in urma cu o saptamana (5 februarie) - desi un purtator de cuvant al comisiei a spus ulterior ca nu era un termen limita legal si ca informatiile trimise in cursul saptamanii trecute urmau sa fie acceptate. "Putem confirma acum ca intr-adevar toate statele vizate au prezentat informatii aditionale, pe care acum noi le vom evalua", a spus Andreeva, luni.

Cele noua state membre se afla toate in punctul in care impotriva lor poate fi declansata procedura de infringement a comisiei, care constituie o metoda de crestere a presiunii prin avertismente consecutive si ar putea ajunge pana la Curtea de Justitie a UE - cu o potentiala amenda. Dar pana acum comisia nu a deferit instantei cele noua state vizate.

Luna trecuta, Vella a recunoscut ca unii critici au spus ca comisia a asteptat prea mult. In mod normal, comisia anunta deciziile de infringement in pachete lunare. Anuntul de luni, conform caruia comisia va reveni asupra acestei chestiuni la mijlocul lunii martie, inseamna ca cele noua state membre vor avea un ragaz de cel putin inca o luna.