Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, la Targoviste, ca la nivelul ministerului au fost identificati bani europeni pentru inventarierea populatiei de ursi, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pentru ca sunt preocupata de ce se intampla si sa stiu exact cate specii sunt la ora actuala, care este numarul populatiei de ursi, am identificat impreuna cu colegii de la ministrul Mediului, cu Directia de Biodiversitate, bani pe POIM pentru a putea sa facem un studiu in care sa avem exact o radiografie clara, prin inventarierea speciei respective, si sa nu ne mai dam cu presupusul sau sa luam in calcul numai ce spun fondurile cinegetice, sa vedem exact cum gasim modalitatea in interiorul proiectului, atunci cand urmeaza sa fie scris, undeva la sfarsitul lunii mai", a afirmat Gavrilescu.

Ministrul a adaugat ca Romania are o populatie de ursi de cateva ori mai mare decat cea din toata Uniunea Europeana.

"In cadrul acestui proiect vom face inventarierea, pentru ca necesita si timp si bani, pentru ca pana acum nu s-a facut lucrul acesta decat pe hartie, in functie de declaratiile pe care le-a facut fiecare fond cinegetic si pentru ca se presupune ca populatia de ursi din Romania nu este la nivel de 5.000-6.000, altii spun 7.000, ci mult, mult mai mare. In cadrul acestui program vom sti exact care sunt (...). Romania are o populatie de cateva ori mai mare cat este toata populatia de ursi din toata Uniunea Europeana, adica daca in UE se preconizeaza ca sunt in jur de doua, trei mii de ursi, la noi sunt de trei ori mai multi", a declarat Gavrilescu.

Totodata, ministerul Mediului a reiterat faptul ca este nevoie sa protejam si viata omului, nu doar pe cea a animalului.

"Am fost, cred, ministrul cel mai apostrofat ca ucid, ca omor specia protejata urs, ca nu imi e mila de ei, si am explicat de fiecare data ca relatia om-animal dainuie de cand suntem noi pe fata pamantului, de cand este omenirea, si ca ea trebuie in continuare protejata, trebuie pastrata. Dar asa cum vrem sa avem grija de o specie protejata, trebuie sa avem grija si de viata omului", a mai spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, s-a aflat, vineri, in judetul Dambovita unde a participat la o intalnire de lucru cu autoritatile judetene, primari si sefi de institutii deconcentrate.