Comisia Europeana a cerut unui numar de noua guverne nationale sa prezinte pana luni (5 februarie) noi planuri pentru a aduce calitatea aerului din tarile lor la nivelul standardelor UE. Comisiarul UE pentru mediu, Karmenu Vella, a spus ca consecintele letale ale poluarii atmosferice sunt cunoscute "de decenii" si aproape tot de atunci exista regulile UE pentru combaterea acesteia, potriivt Rador care citeaza EuObserver.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Si totusi, chiar si astazi, in 2018, 400.000 de oameni mor in continuare prematur in fiecare an din cauza unui esec masiv, larg raspandit de a trata aceasta problema", a spus Vella, marti (30 ianuarie). El a vorbit pentru presa dupa ce s-a intalnit cu ministrii mediului - sau adjunctii acestora - din Republica Ceha, Germania, Spania, Franta, Italia, Ungaria, Romania, Slovacia si Regatul Unit.

Vella a spus ca la intalnirea la nivel ministerial au fost luate unele angajamente noi, desi nu a precizat care sunt acestea. "Toate aceste angajamente vor fi evaluate de serviciile mele", a spus el. "Am cerut totodata statelor membre ca daca au noi masuri pe care le pot propune, sa aduca aceste masuri noi cel tarziu luni".

Un purtator de cuvant al Comisiei a spus insa pentru EUobserver ca luni nu este oficial termenul limita legal. Vella a adaugat ca "au existat unele sugestii pozitive, dar trebuie sa spun ca la prima vedere acestea nu au fost suficient de substantiale pentru a schimba taboul de ansamblu".

De fapt, pare improbabil ca guvernele nationale, care cunosc aceasta problema de multi ani, sa convina brusc asupra unui nou plan in urmatoarele sase zile. Statele UE sunt chemate sa respecte standardele de calitate a aerului europene pentru particule din 2005 si pentru dioxid de azot din 2010. Pe langa intalnirile cu politicienii si declaratiile emise, comisia dispune in principal de un instrument pentru a determina statele membre sa se conformeze standardelor de calitate a aerului la nivel UE: procedura de infringement.

Cele noua tari prezente marti sunt in faza initiala a acestei proceduri, care ar putea ajunge la Curtea de Justitie a UE. Intrunirea de marti a fost politica, nefacand parte din procedura de infringement. Dar Vella a subliniat ca comisia tot se va adresa instantei daca nu vor fi adoptate suficiente masuri noi. "Nu exista termene limita noi. Noi nu intarziem, nu amanam procesul. Exista un proces legal, care continua", a spus el.

Vella a spus ca le-a amintit ministrilor ca pot ajunge in fata instantei, dar a recunoscut ca unii cred ca comisia a asteptat deja prea mult pana sa declanseze procesul judiciar.

Cel din urma avertisment final

In mod crucial, decizia de adoptare a pasului final nu este automata si trebuie aprobata de colegiul comisarilor UE - cate unul din fiecare tara. Vella a mentionat ca nu va discuta tema cu colegiul miercuri si avea sustinerea sefului Comisiei UE, Jean-Claude Juncker.

Desi startul procedurii de infringement are termene limita pana la care statele membre trebuie sa raspunda la scrisorile comisiei, nu exista o limita de timp impusa in care comisia sa treaca de la ultimul avertisment la actiunea in instanta.

Comisia a trimis avertismente finale - asa-numitele "opinii argumentate" - Germaniei, Frantei, Spaniei, Italiei si Regatului Unit la 15 februarie 2017, cu aproape un an in urma.

Republica Ceha primise o astfel de opinie argumentata inca din 26 martie 2016, dar dupa aproape trei ani inca nu a fost actionata in instanta.

Daca Comisia trimite intr-adevar o tara in fata instantei, iar instanta decide ca o tara a incalcat legislatia UE, ar putea primi o amenda.

Brexit

Vella a spus, cand a fost intrebat de aceasta, ca situatia singulara a Regatului Unit - care se asteapta sa iasa din UE peste 423 de zile - nu a fost discutata. "Tema nu a fost Brexit, nici Regatul Unit", a spus el. "Noi nu am discutat despre Regatul Unit in mod special, ci am discutat cu toti ministrii care au fost prezenti aici".