Presedintele american Donald Trump ar fi gata sa semneze acordul asupra climei de la Paris, dar numai daca acesta va include schimbari importante, potrivit unor extrase dintr-un interviu pentru canalul de televiziune britanic ITV., citata de Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Donald Trump anuntase in iunie 2017 ca Statele Unite se retrag din acordul de la Paris, numindu-l o "afacere proasta" pentru economia Statelor Unite, o decizie dezaprobata la nivel international.

Desi ramane ferm in criticile sale fata de acordul istoric semnat de predecesorul sau Barack Obama, Trump a declarat ca este gata sa semneze un acord revizuit. "Acordul de la Paris a fost un dezastru pentru noi ", a spus el. "Daca ar fi fost facut un acord bun ..., dar sunt sanse sa ne intoarcem", a adaugat el, numind acordul actual drept "nedrept" fata de Statele Unite. Acest tratat istoric a fost semnat la Paris de 197 de natiuni in 2015, dupa negocieri intense.

S-au luat apoi angajamente voluntare de reducere a emisiilor de carbon. "Daca cineva spune 'reveniti in acordul de la Paris', atunci acesta ar trebui sa fie complet diferit, pentru ca am avut un acord ingrozitor", spune Trump, potrivit extraselor din interviu. "Pot sa ma intorc? Da, m-as intoarce ... Mi-ar placea asta". Donald Trump - care a lasat usa intredeschisa pentru o revenire in acordul de la Paris in caz de renegociere a acestuia - acord cu privire la care a ramas intotdeauna evaziv -, a declarat deja la inceputul lunii ianuarie ca Statele Unite ar putea "in teorie, sa revina in acordul asupra climei de la Paris", citeaza Rador.