Guvernul australian a lansat un apel catre oamenii de stiinta pentru salvarea Marii Bariere de Corali, in cadrul unei proiect cu o finantare de doua milioane de dolari australieni, echivalentul a 1,6 milioane de dolari americani, scrie Agerpres, citand DPA.

''Este o invitatie deschisa adresata celor mai straluciti oameni de stiinta, pentru a dezvolta solutii inovative care vor proteja coralii si incuraja regenerarea recifelor deteriorate'', a afirmat ministrul australian al Mediului, Josh Frydenberg.

''Marea Bariera este cea mai mare minune naturala a planetei. Problema este una importanta asa ca este nevoie de decizii curajoase si trebuie sa avem in minte faptul ca solutiile pot veni de oriunde'', a adaugat oficialul australian.

Marea Bariera de Corali este cel mai mare conglomerat de recif de corali din lume si se intinde pe o suprafata mai mare decat cea a Italiei. Este unul dintre cele mai biodiverse ecosisteme de pe planeta si habitatul a milioane de forme de viata marine. Este, de asemenea, una dintre cele mai importante atractii turistice din Australia, generand venituri de 6,4 miliarde de dolari in fiecare an.

Cresterea temperaturii oceanelor si degradarea mediului inconjurator au provocat fenomenul albirii pe scara larga a coralilor in ultimii doi ani.

Oamenii de stiinta spun ca, daca nu se iau masuri privind schimbarile climatice, bariera va fi distrusa in timpul vietii noastre.