Aproape 18.500 de deseuri au fost descoperite de voluntarii ONG Mare Nostrum pe opt sectoare de plaja de pe litoralul romanesc, numarul acestora fiind de doua ori mai mare decat cel inregistrat in primavara acestui an. Cele mai murdare au fost plajele din Vama Veche si Saturn, iar cele mai curate in Corbu si Costinesti.

Potrivit unui comunicat al ONG Mare Nostrum citat de News.ro, in luna octombrie, organizatia a monitorizat opt sectoare de plaja din nordul si sudul litoralului.

"Pe aceste opt sectoare au fost identificate 18.429 deseuri din material polimeric artifical, alaturi de: cauciuc, materiale textile, hartie, carton, lemn prelucrat, sticla, ceramica, metal. Ingrijorator este faptul ca aceasta cantitate este de doua ori mai mare decat cea din sesiunea aprilie 2017, cand numarul total de deseuri a fost de 9.003 elemente", se arata in comunicat.

La capitolul cel mai murdar sector de plaja se afla Vama Veche, aceasta fiind o premiera nedorita pentru statiune, una dintre cele mai curate pana in acest an. Pe locul doi in topul deseurilor inregistrate se afla statiunea Saturn. La capitolul cele mai curate portiuni de plaja se afla Corbu si Costinesti.

"Si in aceasta sesiune, cel mai intalnit deseu este mucul de tigara- 8.221 elemente, reprezentand 45% din totalul deseurilor. Elementele din material polimeric artificial (diverse varietati de plastic) au predominat, reprezentand principalul deseu (14 408). Alaturi de acestea s-au regasit deseurile medicale, seringile, sticla si alte obiecte ascutite care reprezinta un pericol real pentru oameni, la fel ca si deseurile precum scutecele utilizate, absorbante/tampoane sau prezervativele, care degradeaza calitatea apei pentru scaldat si pot prezenta un risc pentru sanatatea umana", au mai precizat reprezentantii Mare Nostrum.

ONG Mare Nostrum a mentionat ca cel mai murdar an de pana acum, la nivel de monitorizari ale portiunilor de plaja, a fost anul 2016, cu un numar de 31.060 deseuri inregistrate.

Din 2014 si pana acum, ONG Mare Nostrum a identificat si eliminat peste 64.000 de deseuri.