Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat ca intentioneaza sa interzica magazinelor practica de a oferi gratuit pungi de plastic. Korodi a spus ca aceasta masura ii va incuraja sa foloseasca sacosele din materie textila, reducand astfel poluarea cu material plastic, greu biodegradabil. "Pungile de calitate se biodegradeaza in peste o suta de ani", a afirmat Ministrul Mediului.

Ministrul Mediului se gandeste sa ii taxeze pe comerciantii care aleg totusi sa distribuie gratuit pungi. "Trebuie sa intram in discutie cu Patronatul Industriei de Ambalaje. Comerciantul care decide ca va merge pe o punga de plastic care se descompune intr-o suta de ani va plati o taxa. Cei care vor folosi materiale care se descompun in cateva zile vor fi scutiti de aceasta taxa", a spus, vineri, ministrul. Potrivit Ministrului Mediului, aceasta masura s-ar putea transpune intr-un proiect de act normativ in aceasta primavara, urmand sa intre in vigoare din 2009.

Korodi sustine ca introducerea acestei taxe nu ar trebui sa ridice pretul pungilor de plastic. "Nu cred ca marile companii vor avea interes sa mareasca pretul in condiţiile in care au posibilitatea sa acceseze la acelasi pret pungi nedegradabile", a declarat ministrul.

Companiile se supun

"Ceea ce putem spune despre acest subiect este faptul ca grupul Carrefour reprezinta o investitie straina in Romania si ca respecta toate deciziile statului roman.

Dupa ce vom sti exact care este decizia, vom stabili cum anume ne vom conforma acesteia, in termenii stabiliti", a spus pentru HotNews.ro, Andreea Mihai, director de marketing Carefour Romania. Insa, ea nu a putut sa precizeze care sunt cheltuielile anuale ale companiei, pentru pungile de plastic.

Prohibitia plasticului

In Europa, lupta impotriva distributiei gratuite a pungilor de plastic a inceput in 2002. Irlanda este prima tara care a inceput politica impotriva pungilor de plastic. Pretul unei sacose de plastic ajunge,in aceasta tara, la 15 eurocenti.

De asemenea, in aceasta saptamana, Guvernul spaniol a anuntat ca intentioneaza sa inceapa, din 2009, reducerea consumului de sacose ne-biodegradabile. Planurile Spaniei sunt ca, in 2010, pungile de unica folosinta sa fie interzise total. Potrivit El Pais, in Spania sunt folosite peste 100 de miliarde de pungi din plastic, anual. Fiecare locuitor primeste gratuit in jur de 250 de pungi pe an.

O masura similara a fost luata deja in alte cateva tari, precum China sau Africa de Sud, iar in la nivel mondial exista presiuni crescande din partea asociatiilor de protectie a mediului.