Defrisarile din padurea amazoniana au scazut cu 16% in cursul anului 2017, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, primul declin in trei ani, a declarat marti ministrul de Mediu al tarii, potrivit Reuters.

AmazoniaFoto: Instituto Cervantes

Motivele declinului includ intensificarea supravegherii si a controlului, monitorizate in timp real, care permit o interventie rapida in cazul defrisarilor, a spus ministrul Jose Sarney Filho. Cu toate acestea, Paulo Barreto, cercetator principal al institutului nonprofit Imazon, a declarat ca recesiuea economica din Brazilia si scaderea preturilor animalelor au fost cauzele principale ale declinului defrisarii. Industria bovinelor contribuie in mod semnificativ la despaduriri.

Datele din satelitul PRODES, care servesc ca punct de referinta oficial al guvernului, au aratat ca intre august 2016 si iulie 2017 au fost distrusi 6.624 km patrati, comparativ cu 7.893 km patrati in 2015-2016.

"Supravegherea si controlul ajuta, dar nu este o solutie. Vom sfarsi despaduririle doar atunci cand apreciem padurea in picioare", a spus Sarney.

Amazonul, cea mai mare padure tropicala din lume, absoarbe cantitati mari de carbon si este considerat vital pentru lupta impotriva schimbarilor climatice.