Un nor de fum rosiatic a aparut, joi, pe cerul municipiului Galati, in zona Combinatului ArcelorMittal, relateaza News.ro. Cu toate acestea, autoritatile sustin ca, in urma masuratorilor, nu exista depasiri ale valorilor pulberilor in atmosfera. Exact cu un an in urma acelasi fenomen a fost surprins de galateni.

nor rosiatic GalatiFoto: Popov Paula Facebook

Reprezentanti ai companiei ArcelorMittal au confirmat, joi, ca norul provine intr-adevar de pe platforma siderurgica a combinatului si a aparut ca urmare a descarcarii rapide a unor recipiente cu fonta lichida, intr-o groapa, pentru ca fonta sa poata fi utilizata ulterior in procesul de productie.

In anumite conditii insa, in cadrul acestui procedeu, pot exista si emisii ce contin oxizi de fier.

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Galati, Carmen Sandu, a declarat, joi, corespondentului News.ro, ca nu s-au constat pana acum depasiri ale valorilor pulberilor din atmosfera, dar calitatea arerului este monitorizata in continuare.

"Noi efectuam masuratori si nu exista depasiri ale valorilor pulberilor din atmsofera si pot sa va spun ca valorile sunt chiar mai mici azi decat in mod obisnuit. Sigur, monitorizam in continuare si tinem legatura cu Garda de Mediu", a afirmat Carmen Sandu.

La randul sau, directorul Garzii de Mediu Galati a spus ca stie ca norul de culoare rosiatica a aparut ca urmare a deversarii fontei la Combinatul ArcelorMittal, fiind vorba despre un fenomen aparut exact ca in urma cu un an.

"Este aceeasi situatie din urma cu un an. Surplusul de fonta a fost deversat si s-a format acel nor; este un procedeu obisnuit si nu s-a incalcat autorizatia de mediu", a spus directorul Garzii de Mediu Galati, Daniel Mocanu.

In urma cu exact un an, pe 21 septembrie, deasupra municipiului Galati a putut fi vazut un nor asemanator.

Surse din Combinatul ArcelorMittal Galati spuneau atunci ca, in mod obisnuit, fonta lichida care rezulta din productia furnalelor este transportata in recipiente speciale la otelarie, dar daca aceasta nu o poate primi, fiind supraaglomerata, fonta lichida este deversata intr-o groapa unde aceasta se solidifica pentru a fi folosita ulterior in procesul de productie, iar in anumite conditii se poate produce o reactie care determina eliberarea in atmosfera de aburi in care se afla si oxizi de fier.

Ulterior, analizele efectuate de Agentia de Protectia Mediului Galati privind calitatea aerului, in urma aparitiei norului au aratat, ca si acum, ca valorile pulberilor in suspensie au fost in limita valorilor zilnice.