Hunedoara: Protest al activistilor Greenpeace fata de functionarea ilegala a Termocentralei Mintia

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 7 septembrie 2017, 23:08 Actualitate | Mediu


Mai mulţi activişti Greenpeace România au protestat, joi, faţă de funcţionarea ilegală a Termocentralei Mintia, judeţul Hunedoara, care nu deţine autorizaţie integrată de mediu şi nu respectă limitele de poluare de partru ani. Potrivit organizaţiei, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cărbune din România funcţionează în afara legii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de către reprezentanţii Greenpeace România, mai mulţi activişti au protestat la Termocentrala Mintia, judeţul Hunedoara.

Mesajul central al acţiunii a fost “Stop funcţionării ilegale”, acesta fiind proiectat pe turnul de răcire al termocentralei. Alte mesaje transmise de Greenpeace România au fost “Funcţionez ilegal de 4 ani” şi “Poluez de mori”.

“Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa - nu deţine autorizaţie integrată de mediu şi nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deşi Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investiţiilor menite să protejeze mediul înconjurător şi a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcţiona fără autorizaţie integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenţie şi, în prezent, termocentrala funcţionează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile deşi nu mai are autorizaţie integrată de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităţilor scumpe şi poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficienţă energetică, stocare a energiei şi interconectarea sistemelor electrice” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România, citat în comunicat.

Potrivit raportului “Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2017”, realizat de Greenpeace, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cărbune funcţionează, în prezent, în afara legii.

Cele 15 grupuri care pot funcţiona doar ilegal sunt instalaţii aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unităţi), Govora (2 unităţi), Drobeta (4 unităţi), Paroşeni (o unitate) şi Mintia (5 unităţi).

”Aceste instalaţii nu au capacitatea de a funcţiona cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare, multe termocentrale nu deţin o autorizaţie integrată de mediu, fără de care funcţionarea este ilegală. La rândul ei, autorizaţia integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiţii pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie”, susţin activiştii Greenpeace.

Doar termocentralele din Iaşi (o unitate), Rovinari (4 unităţi), Işalniţa (2 unităţi), Craiova (2 unităţi) si o parte de la Turceni (4 unităţi) pot funcţiona legal, acestea deţinând o autorizaţie integrată de mediu valabilă, iar emisiile se încadrează în limite datorită aşa-numitelor derogări - scutirea de la îndeplinirea obligaţiilor legale de reducere a poluării, sub forma unui angajament de a închide sau retehnologiza termocentrala până la un anumit termen stabilit.

Anul 2017 aduce noi reglementări privind emisiile, odată cu adoptarea de către Comisia Europeană a noilor concluzii privind cele mai bune tehnici disponibile care trebuie să fie implementate şi în România în următorii patru ani. Noile reglementări, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui să se conformeze până în 2021, presupun lucrări de retehnologizare a termocentralelor pe cărbune sau închiderea lorCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

349 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by