Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Reading a aratat faptul ca schimbarile climatice pot determina zborurile sa fie mai lungi si cu mai multe turbulente, potrivitBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Schimbarile climatice vor face curentii de aer mai puternici si, in timp ce vantul care bate in directia deplasarii aeronavei il va ajuta intr-o directie, il va incetini pe ruta de intoarcere. Acest efect nu se anuleaza singur si pe ruta transatlantica ar putea creste costurile cu combustibilul cu 22 milioane de dolari pe an.

Aceiasi cercetatori au descoperit ca acesti curenti de aer daca vor deveni mai puternici vor creste numarul de incidente de turbulente severe cu 149%.

Boeing declara ca avioanele sale pot fi echipate pentru a contracara efectele turbulentelor, dar zborul in conditii de turbulente va lungi durata si va creste costurile cu combustibilul.

Un alt studiu realizat in iulie a analizat cinci avioane des folosite de catre companiile aeriene si a aratat ca intre 10-30% dintre zboruri vor necesita restrictionare a masei pana la mijlocul acestui secol din pricina cresterii temperaturilor. Acest lucru ar insemna o reducere a pasagerilor si a incarcaturii cu pana la 2%.