Nicio pisica salbatica nu a mai fost observata pana acum avand grija de un pui al vreunei altei specii, dar evenimentul este explicat de specialisti pe baza faptului ca leoaica si-ar fi pierdut puiul la un moment dat, relateazaThe Guardian.

O leoaica a fost vazuta ingrijind un mic pui de leopard in Tanzania, aceasta fiind prima data cand se afla ca o pisica salbatica a adoptat un pui dintr-o alta specie.

Leoaica in varsta de cinci ani, numita Nosikitok, este monitorizata indeaproape de specialistii din rezervatiacNgorongoro si se stie ca a avut o ea insasi un pui la mijlocul lunii iunie.

Nu se stie cum a ajuns sa adopte puiul de leopard, care ar avea aproximativ trei saptamani, dar Luke Hunter, presedintele grupului de conservare a speciei pisicilor salbatice "Panthera", considera faptul ca ea insasi a dat nastere unor pui recent este un factor critic: "Ea este pregatita fiziologic pentru a avea grija de puii de pisica, iar micul leopard se potriveste - este aproape exact de varsta puiului ei, iar fizic este foarte asemanator cu acesta.

"N-ar fi ingrijit puiul daca nu ar fi fost deja condusa de un instict feroce a mamei. Chiar si asa, nu a mai existat niciodata un alt caz ca acesta, iar ce s-a intamplat acum este mistificator. Acesta este un caz cu adevarat unic. Este destul de posibil ca si-a pierdut proprii pui si a gasit puiul de leopard cand este deosebit de vulnerabila".

Spectacolul unic a fost capturat pe aparatul de fotografiat marti de un oaspete la Ndutu Lodge din zona de conservare Ngorongoro din Tanzania, dar puiul se confrunta cu un viitor incert, chiar daca leoaica continua sa il ingrijeasca.

"Este foarte putin probabil ca mandria leoacei sa il accepte", a spus Hunter. "Leii au relatii sociale foarte bogate si complicate, in care recunosc indivizii - prin vedere si prin zgomote - si astfel sunt foarte bine pregatiti sa distinga puii lor de ceilalti. Daca restul mandriei gaseste puiul, probabil ca va fi ucis".

Cu toate acestea, daca puiul reuseste sa supravietuiasca timp de 12-18 luni si ajunge la varsta adulta, este probabil sa revina la comportamentul leopard si va supravetui, a spus Hunter.