Un aisberg enorm, unul dintre cei mai mari vazuti vreodata, s-a format in Antarctica
"Formarea a avut loc intre luni si miercuri", precizeaza oamenii de stiinta, care supravegheaza evolutia acestui imens bloc de gheata.
Folosind informatiile furnizate de satelitul CryoSat, aisberg are o grosimea de circa 190 de metri si contine circa 1.155 km cubi de gheata.
Potrivit cercetatorilor, adancimea sub nivelul marii ar putea atinge 210 metri.
Aisberguri se desprind permanent din Antarctica dar acesta, cu o suprafata de 6.600 km patrati, este deosebit de mare si va trebui sa fie supravegheat, pentru a nu pune in pericol circulatia maritima.
Acest bloc de gheata face parte dintr-o imensa bariera de gheata denumita "Larsen C", care retine aisberguri care ar putea sa creasca cu 10 cm nivelul marilor daca ajung in oceanul Antarctic.
In final, Larsen C ar putea urma exemplul Larsen B, o alta bariera de gheata care a sfarsit prin a se dezintegra in 2002. O a treia platforma glaciara, Larsen A, a disparut in 1995.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Pentru a jua la refacerea ghetii Antarcticii, guvernul si PSD il vor trimite acolo, in schmb, pe Liviu Dragea sa citeasca pasaje din programul de guverare care, se stie, minte de ingheata apele. Sa ne rugam sa nu-l citeasca pe tot caci o noua era glaciara se va asterne pe Terra.
Calota are 14600000 kmp
Iceberg-ul are 6500 kmp
Adica reprezinta 0,044% , iar in Antarctica va ninge din nou si se va forma altă gheata, apoi se va desprinde alt ghetar s.a.m.d.
E cam cat tot Teleormanul .
Nush ce nu le-a convenit celor care dau cu minus.
2. Răspunsul la întrebarea 1 îl aflăm făcând un calcul pe baza datelor următoare (pe care hai să le presupunem corecte): 1155 km cubi volum, 6600 km pătrați suprafață. Rezultă o grosime medie de 175 m (nu 190, nici 210 sub apă).
3. Dacă la pct. 2 am ajuns la un rezultat care e real, înseamnă că, din cei 175m, circa 20 m sunt deasupra nivelului mării, iar restul de 155 sunt submerși. Gheața aflată sub apă nu va contribui DELOC la creșterea nivelului oceanului planetar, deoarece se află deja în ocean. Doar cei 20 m de gheață de deasupra vor „umfla” oceanul după topire. Asta înseamnă că acest ghețar imens și fără precedent va adăuga circa 0.36 milimetri (!!) la nivelul oceanelor (6600 kmp x 0.02 km / 360 milioane kmp, cât e suprafața oceanului planetar).
4. Presupunând că se aliniază toți demonii și ÎNTREAGA banchiză Larsen C s-ar dezintegra și topi (deși aici suntem binișor pe tărâmul lui „dacă și cu parcă”), atunci, dată fiind suprafața sa de 50.000 km2 (cf Wikipedia), contribuția la creșterea nivelului mărilor ar fi de cca 3 mm. De 30 de ori mai mică decât cei 10 cm pomeniți în articol.
5. În fine, presupunând că articolul e eliptic și că undeva există niște date suplimentare, secrete și pe cuvânt, pe baza cărora s-a calculat creșterea totală de 10 cm, cei 10 cm cu care ar crește oceanul planetar sunt fix cât amplitudinea mareei la Marea Neagră. Da, exact, aia pe care n-o vede nimeni cu ochiul liber.
Nu inteleg deloc cu cine polemizati aici, dvs. si alti cativa mai sus. Nimeni n-a spus o vorbulitza despre incalzire globala sau altele asemenea - nici articolul, nici vreun comentator.
Asta e probabil ca-n povestea cu barbatul care-si batea nevasta, asa, fara un motiv anume, sa fie acolo, stie ea de ce. Preventiv, cum s-ar zice.
Daca in loc sa faceti niste calcule, sa ma iertati, cam puerile (in ciuda convingerilor dvs. de cunoscator intr-ale aritmeticii, nu e absolut nicio contradictie intre o grosime MEDIE de 175 m si faptul ca pe alocuri ghetarul asta poate avea 190 m grosime, sau 210 m sub apa), recurgeati la o cautare simplissima pe Net, economiseam toti timp.
Incercati aici, de pilda.
http://www.swansea.ac.uk/media-centre/latest-news/theonetrilliontonneiceberglarsenciceshelfriftfinallybreaksthrough.php
Calota din Antarctica este mai stabila, ca sta pe pamant si-i tine rece, nu-i ducem grija inca.
Ma intreb unde era, acum omie de de ani apa care acopera acum Groenlanda ...
Fizica de clasa a 6-a.
Deci, prin topirea acestui bloc de ghiata plutitor nu se va ridica nivelul oceanului nici al paharului de limonada DELOC. Parte scufundata impreuna cu partea de deasupra vor genera un volum de apa EGAL cu partea imersata .
Cred ca ati ratat clasa a 7a.