Proprietarii care detin suprafete de padure situate in zone protejate, unde exista restrictii in recoltarea lemnului, vor primi compensatii financiare, potrivit unui proiect de hotarare aprobate vineri de Guvern. Valoarea totala maxima aferenta schemei de ajutor pentru perioada 2017-2020 a fost estimata la 285 milioane lei. Pentru anul 2017, valoarea totala maxima este de 19 milioane lei.

Schema prevazuta in actul normativ se aplica proprietarilor privati, persoane fizice si juridice, precum si asociatilor acestora care au in proprietate paduri pe ale caror terenuri forestiere exista restrictii de mediu aplicabile activitatilor forestiere.

Suprafata aproximativa pentru care se vor acorda compensatii este de 216.000 ha, din care:

  • 31.000 ha situate in tipul functional T1, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 493 lei/an/ha;
  • 85.000 ha situate in tipul functional T2, pentru care proprietarii primesc, conform metodologiei de calcul, suma de 226 lei/an/ha.

Actul normativ are la baza prevederile art. 97 alin.(1) lit.b) din Legea nr. 46/2008- Codul silvic, cu modificarile si completarile ulterioare, conform caruia statul este obligat sa aloce anual de la buget, prin bugetul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, sume reprezentand contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recolteaza datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice.

Restrictiile de mediu sunt corespunzatoare tipurilor functionale T1 (protectie integrala- in care sunt interzise taierile) si T2 (paduri in care se pot face taieri in procent foarte mic - taieri de conservare) stabilite prin amenajamentele silvice, care corespund obiectivelor ecologice si de protectie conform Normelor tehnice pentru amenajarea padurilor.

Solicitantii trebuie sa depuna cererile, impreuna cu toata documentatia solicitata, la sediul Garzii Forestiere de care apartin, in fiecare an, pana la data de 30 iunie. Pentru anul 2017, solicitarile se vor depune in maxim 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ.