Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, joi, un Cod galben de inundatii pana vineri pentru bazinele hidrografice din Bistrita-Nasaud si Maramures si pana sambata pentru bazinele hidrografice din judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Suceava, Neamt, Bacau. In aceasta perioada este posibil sa se inregistreze depasiri ale cotelor de atentie.

cod galben inundatiiFoto: INHGA

Potrivit INHGA, se vor inregistra scurgeri de pe versanti, torenti, paraie, viituri cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si posibile depasiri ale cotelor de atentie de joi, de la 12.00, pana vineri, la 10.00, pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza (judetul Maramures), Somesul Mare si afluenti (judetul Bistrita-Nasaud).

Tot de joi, de la 16.00, pana sambata, la ora 20.00, se vor inregistra cresteri ale debitelor pe raurile din bazinele hidrografice Olt - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Harghita, Covasna, Brasov si Sibiu), Suceava, Moldova - bazin superior (judetul Suceava), Bistrita - bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele Suceava, Neamt, Bacau si Harghita).

Potrivit meteorologilor, fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele: Covasna, Harghita si Suceava.

Meteorologii au anuntat, miercuri, ca pana sambata, la ora 23.00, vor fi fenomene de instabilitate atmosferica accentuata, inregistrandu-se averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina, potrivit News.ro.

In aceasta perioada se vor inregistra cantitati de apa care, in intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depasi local 15-20 l/mp si izolat 40-50 l/mp.