Raul Aries a fost poluat, luni, in urma unui incident produs la compania miniera Cupru Min Abrud, unde o sonda inversa de la iazul de decantare a cedat si sterilul s-a revarsat in apele raului, cazul fiind cercetat de catre autoritatile de mediu, potrivit News.ro.

Potrivit reprezentantilor Garzii de Mediu Alba, poluarea accidentala a avut loc luni pe raul Aries din Muntii Apuseni dupa ce o sonda inversa a cedat la iazul de steril de la Valea Sesii al companiei miniere Cupru Min Abrud. Din cauza incidentului, cantitati de steril si namol din iazul de decantare s-au revarsat in Valea Sesii si apoi s-au scurs in Raul Aries.

La fata locului s-au deplasat, luni seara, mai multe echipe de la Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si de la Apele Romane care cerceteaza incidentul, urmand sa stabileasca si cat de grave sunt efectele poluarii si pana unde s-au extins.

Specialistii urmeaza sa stabileasca si cat de mult a fost afectata flora si fauna piscicola de pe raul Aries avand in vedere faptul ca sterilul cu care apele au fost poluate contine substante chimice toxice.

Iazul de decantare de la Valea Sesii apartine companiei miniere de stat Cupru Min Abrud si are o suprafata de aproximativ 130 de hectare. In iaz au fost deversate in timp cantitati importante de steril rezultate in urma exploatarii cuprului de la Rosia Poieni, areal minier in care activeaza compania Cupru Min. Potrivit unei analize recente a Ministerului Mediului, iazul de decantare reprezinta o problema de mediu ce necesita investitii de protejare si ecologizare in valoare de minimum 15 milioane de euro.