Peste un sfert din decesele copiilor în vârstă de până la cinci ani sunt atribuibile poluării mediului, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în două rapoarte publicate luni, relatează AFP, citata de News.ro.

În fiecare an, riscurile de mediu - poluarea aerului în interior şi afară, tabagismul pasiv, insalubritatea apei, lipsa unor mijloace de salubritate şi igiena insuficientă - antrenează decesul a 1,7 milioane de copii în vârstă de până la cinci ani la nivel mondial, precizează OMS într-un comunicat.

Între ei, 570.000 de copii mor de infecţii respiratorii (de exemplu pneumonie) care pot fi atribuite poluării aerului în interior sau afară şi tabagismului pasiv, iar alţi 361.000 mor de boli diareice cauzate de un acces insuficient la apă potabilă şi la mijloace de salubrizare şi igienă.

”Un mediu poluat este mortal, în special pentru copiii mici”, a deplâns dr. Margaret Chan, directoarea generală a OMS, citată în comunicat.

”Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la poluarea aerului şi apei, deoarece organele lor şi sistemul lor imunitar sunt în curs de dezvoltare, iar organismul lor, mai ales căile respiratorii, sunt de mici dimensiuni”, a adăugat ea.

Potrivit OMS, o mare parte a bolilor care reprezintă principalele cauze de deces la copii în vârstă de până la cinci ani - bolile diareice, paludismul şi pneumonia - ar putea să fie evitate prin intervenţii despre care ”se ştie că reduc riscurile de mediu, ca accesul la apă potabilă şi folosirea de combustibili curaţi pentru pregătirea meselor”.

OMS explică astfel, de exemplu, că decesele provocate de paludism ar putea să fie evitate printr-o reducere a numărului de locuri de reproducere a ţânţarilor sau prin acoperirea rezervoarelor de apă potabilă.

Noi pericole ameninţă, de asemenea, sănătatea copiilor.

Astfel, noi pericole de mediu - ca deşeurile electronice şi electrice, precum telefoanele mobile folosite, care nu sunt corect reciclate - expun copiii unor toxine care pot antrena o diminuare a aptitudinilor cognitive, un deficit de atenţie, leziuni pulmonare sau cancer, potrivit unor experţi.

Potrivit OMS, cantitatea de deşeuri electronice şi electrice va creşte cu 19% în perioada 2014-2018 şi va atinge 50 de milioane de tone.

La rândul lor, schimbările climatice conduc la creşterea temperaturilor şi nivelurilor de dioxid de carbon, ceea ce favorizează producerea de polen, asociat unei creşteri a nivelului astmului la copii.

În 2016, OMS a anunţat deja că aproape un sfert dintre decesele la nivel mondial, în rândul întregii populaţii, decurg dintr-o cauză legată de mediu, într-un sens larg, care implică de la poluării şi până la accidente rutiere.