Grupul minier rusesc Nornickel (fostul Norilsk Nickel), care a recunoscut in septembrie ca una dintre uzinele sale este responsabila pentru colorarea in rosu a unui rau din Marele Nord rusesc, a fost condamnat la o amenda de doar 500 de euro, scrie AFP.

Raul DaldykanFoto: Captura YouTube

"In ceea ce priveste acest dosar, a fost intocmit un proces verbal pentru incalcarea regulilor in materie de protectie a apelor", a declarat pentru agentia de presa Ria Novosti un responsabil al filialei locale a Rospridonadzor, agentia ruseasca pentru protectia naturii.

Acesta a precizat ca infractiunea este pasibila de o amenda cuprinsa intre 30.000 si 40.000 de ruble (433 - 578 euro).

Nornickel, cel mai mare producator mondial de nichel si paladiu, a inregistrat in primele sase luni ale anului 2016 un profit net de 1,3 miliarde de dolari.

In septembrie, imagini aeriene spectaculoase cu raul Daldykan, colorat in rosu, au provocat revolta militantilor pentru protectia mediului.

Dupa ce initial a negat orice legatura cu incidentul, Nornickel a recunoscut in cele din urma ca s-a aflat la originea poluarii.

In cadrul modernizarii uzinei metalurgine Nadejda, compania a procedat la o curatare a canalizarii. La finalul procedurii, apa folosita pentru curatare a fost stocata intr-un depozit protejat de diguri, care s-a revarsat, dupa ploi abundente.

"In ciuda scurtei colorari a raului din cauza sarurilor feroase, incidentul nu a pus in pericol populatia si fauna raului", a sustinut grupul.