Ministerul Mediului va sesiza Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu si solicita o ancheta care sa stabileasca cat mai precis conditiile in care ursul ucis miercuri la Sibiu a aparut in oras, anunta institutia intr-un comunicat de presa. Ministerul ia in calcul si posibilitatea ca aparitia ursului in zona locuita a orasului sa fie rezultatul unei activitati ilegale.

Ursul de 176 de kilograme impuscat in SibiuFoto: Captura YouTube

"Precizam ca zona judetului Sibiu nu este considerata un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fiselor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia in calcul si posibilitatea ca aparitia ursului in zona locuita a orasului sa fie rezultatul unei activitati ilegale: eliberarea voluntara a unui urs tinut ilegal in captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc. In completarea sesizarii transmise catre IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Directiei Sanitar Veterinare analize care sa determine starea de sanatate a ursului inainte de impuscare, inclusiv sa stabileasca daca exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii in oras", se arata in comunicatul de presa emis de Ministerul mediului.

Cat priveste interventia autoritatilor locale in acest caz, reprezentantii Ministerului Mediului spun ca nu au fost solicitati pentru a acorda derogarea de impuscare.

"Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de interventie, in situatia data, va fi stabilita de organele de ancheta abilitate. Consideram ca acest incident arata, odata in plus, necesitatea infiintarii cat mai rapide a Serviciului de Urgenta pentru Animale Salbatice - SUAS, demers deja initiat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesasta structura va dispune de proceduri foarte clare pentru interventia in astfel de situatii, in functie de nivelul de pericol", se mai arata in comunicat.

Un urs a aparut miercuri dimineata in centrul orasului Sibiu. Vanatorii adusi de autoritati au impuscat mortal ursul. Potrivit Digi 24, animalul era speriat si exista riscul sa devina agresiv, fiind luat in considerare si faptul ca era ora la care elevii merg la scoala.

"Ursul a fost prins pe strada Lunga, in curtea unei fabrici. S-a incercat impuscarea cu tranchilizante, fara succes. A fost impuscat cu o arma de vanatoare", a declarat Luciana Baltes, purtator de cuvant al IPJ Sibiu, pentru Agerpres.

Mai multe proteste au fost anuntate pe Facebook din cauza uciderii ursuletului.

"In numele ursuletului maro ucis cerem autoritatilor sa isi dea demisia sau sa se autodenunte. Ei aleg. Cerem procuraturii sa se autosesizeze pentru crima comisa impotriva unui animal nevinovat. In 5 ani in Sibiu s-au comis 3 astfel de crime si nu s-a facut nimic. Ursuletul este vinovat in ochii vostri pentru ca nu a putut sa se tranchilizeze singur. Sibienii cu constiinta civica haideti sa cerem DEMISIA in masa a autoritatilor din Sibiu pentru modul in care a 3-a oara au gestionat situatia. Cerem dreptate in numele vietatilor ucise", se arata intr-un anunt postat pe FAcebook, ce anunta un prostest vineri, incepand cu ora 18.00, la Sibiu.