Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege care cuprinde o serie de masuri pentru prevenirea si reducerea poluarii aerului, se arata intr-un comunicat de presa. Proiectul de act normativ include prevederi si noi cerintei tehnice pentru operatorii economici din domeniu, care au scopul sa limiteze cantitatile de vapori de benzina emisi in atmosfera in timpul depozitarii, incarcarii, descarcarii si distributiei acestui carburant de la terminale la statiile de distributie, precum si in timpul alimentarii autovehiculelor la statiile de benzina.

Potrivit comunicatului, proiectul de lege actualizeaza si adapteaza legislatia nationala cu noile reglementari introduse in Directivele europene privind controlul emisiilor de compusi volatili rezultati din depozitatea si transportul carburantilor, precum si in timpul alimentarii autovehiculelor la statiile de benzina.

Astfel, se introduce prevederea potrivit careia statele membre se asigura ca eficienta de captare a vaporilor de benzina emisi in timpul functionarii sistemelor de recuperare a vaporilor de benzina etapa a II-a este mai mare sau egala cu 85 %, conform certificatului furnizat de producator si este testata cel putin o data pe an, in scopul adaptarii la progresele tehnice. De asemenea, actul normativ precizeaza responsabilitatile operatorilor economici din domeniu si atributiile autoritatilor competente cu verificarea punerii in aplicare a masurilor cuprinse in proiectul de lege.

Agentii economici care isi desfasoara activitatea in domeniu vor avea obligatia instalarii echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzina si a echipamentelor de monitorizare a emisiilor. Aceste investitii se vor face esalonat, pana la data de 31.12.2018. Pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2018, orice statie de benzina construita inainte de data de 1 ianuarie 2012 sau pentru care s-a acordat un certificat de urbanism, o autorizatie de construire ori o autorizatie de functionare inainte de aceasta data, cu o cantitate totala anuala tranzitata mai mare de 3.000 mc/an, trebuie sa fie echipata cu sistem de recuperare a vaporilor de benzina etapa a II-a. Adaptarea infrastructurii existente si instalarea echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzina atunci cand statia este supusa unei renovari majore la sistemul de alimentare conduce la reducerea in mod semnificativ a costurilor.

Punerea in aplicare a masurilor cuprinse in proiectul de lege vor contribui la prevenirea si reducerea poluarii aerului cauzata de emisiile de compusi volatili pana la niveluri la care efectele daunatoare asupra mediului sunt minimalizate.

La intrarea in vigoare a proiectului de lege adoptat astazi de Guvern se abroga HG nr. 568/2001 privind stabilirea cerintelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina.

Tot in scopul asigurarii calitatii aerului, printr-o Hotarare adoptata astazi, Guvernul a dublat fondurile destinate realizarii actiunilor multianuale pentru Programul de dezvoltare si optimizare a Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului si a extins perioada de realizare a Programului. Astfel, din Fondul pentru mediu vor fi alocate 100 de milioane de lei pentru perioada 2011-2020 (initial perioada de derulare a programului era 2011-2016), sub forma de finantare nerambursabila, in limita prevederilor bugetare ale Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si ale Administratiei Fondului pentru Mediu, aprobate anual.

Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului (RNMCA) a fost infiintata in scopul punerii in aplicare a obiectivelor de prevenire, reducere si eliminare a oricaror efecte adverse asupra sanatatii omului si mediului. Reteaua este formata din statii de monitorizare, laboratoare de analize si centre judetene de colectare si prelucrare a datelor, echipate cu aparatura necesara pentru efectuarea masuratorilor continue ale compusilor cu efecte nocive asupra sanatatii populatiei sau mediului. Reteaua asigura transmiterea on-line a concentratiilor determinate in statiile de monitorizare catre centrele judetene de colectare si prelucrare a datelor, in vederea informarii publicului si aplicarii cu promptitudine a masurilor de imbunatatire a calitatii aerului, precum si pentru utilizarea lor in elaborarea rapoartelor solicitate de institutiile si organismelor europene.