Peste 700 de ploiesteni au semnat pana acum o petitie prin care reclama poluarea din oras, din cauza noxelor provenite de la combinatele petrochimice din imprejurimi. Oamenii sunt speriati si din cauza cresterii numarului deceselor din cauza tumorilor maligne respiratorii. Autoritatile incearca sa linisteasca lucrurile si spun ca nu exista nici o legatura intre imbolnaviri si emisiile de noxe, in acelasi timp insa recunosc faptul ca unele dintre aparatele de masurare a calitatii aerului in Prahova si Ploiesti sunt stricate sau nu au functionat o mare parte a anului, scrie Romania Curata.

Pentru ca aparatele sunt sau au fost stricate, Agentia de Protectia Mediului Prahova a masurat calitatea aerului cu statii portabile. A reiesit ca nu sunt depasite normele de poluare.

Masuratorile s-au facut doar ziua in timpul orelor de program. Oamenii reclama poluarea din timpul noptii si a week-end-ului, scrie publicatia.

Potrivit datelor statistice ale Directiei de Sanatate Publica Prahova, numarul deceselor ca urmare a tumorilor maligne si tumorilor maligne respiratorii a crescut in ultimii ani in Prahova si Ploiesti.

Astfel, in 2014, in judetul Prahova, s-au inregistrat 1653 de decese la 100.000 de locuitori din cauza tumorilor maligne, in 2015 numarul a fost 1780 de decese.

Daca in 2014 in Ploiesti s-au inregistrat 456 de decese la 100.000 de locuitori din cauza tumorilor maligne, in 2015 erau 521 de decese.

Legatura de cauzalitate dintre poluare si morbiditate/mortalitate nu ar fi concludenta tocmai pentru ca plouarea nu se masoara bine si nu se fac studii epidemiologice. O spune Directia de sanatate Publica Prahova.

Romania Curata a trimis solicitari de puncte de vedere catre Petrotel-Lukoil, Petrobrazi-OMV Petrom si Dero Unilever.

Doar Petrotel-Lukoil a raspuns. Compania spune ca respecta standardele de mediu si spera sa fie identificate sursele reale de poluare.

Citeste mai mult aici.