Ministerul Mediului a lansat programul Casa Verde Clasic prin care cetatenii pot primi intre 3.000 si 8.000 lei pentru a instala panouri solare si pompe de caldura

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 28 septembrie 2016, 16:16 Actualitate | Mediu


Case cu panouri solare
Foto: HotNews.ro
Ministerul Mediului Apelor si Padurilor a lansat miercuri Programul Casa Verde Clasic, atat pentru populatie cat si pentru persoanele juridice. Prin acest program populatia si persoanele juridice pot beneficia de finantare prin Administratia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila.

Populatia poate incepe pregatirea dosarelor de finantare care vor fi depuse, la sediile agentiilor pentru protectia mediului din judetele de resedinta, in sesiunea programata intre 10 si 24 octombrie.

Bugetul alocat pentru intreaga tara este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populatiei si 34 de milioane persoanelor juridice.

Echipamentele finantate pentru populatie prin Casa Verde sunt panourile solare si pompele de caldura, cunatumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind in functie de tipul instalatiei, astfel:
-   pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate;
-   pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate;
-   pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer;

"Unul dintre principalele sectoare pe care se bazeaza economia verde, prioritate stabilita pentru mandatul din acest an, sunt energiile regenerabile. De aceea, am decis reluarea Programului Casa Verde dupa o pauza de 5 ani. Imi doresc sa incurajam cat mai mare parte a populatiei sa foloseasca sisteme de incalzire verzi in propriile locuinte. Romania este una dintre tarile cu mare potential in domeniul energiilor regenerabile, iar aceasta resursa este o oportunitate reala de valorificare care trebuie sustinuta si impulsionata prin astfel de programe. Daca am exploata la maximum intregul potential solar din tara noastra am putea substitui in aceasta forma aproape jumatate din volumul de apa calda menajera si circa 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta", spune ministrul Cristiana Pasca Palmer, potrivit unui comunicat emis miercuri de Ministerul Mediului.

Pentru accesarea finantarilor prin Casa Verde populatia are de parcurs cinci pasi, potrivit informatiilor furnizate de institutie.

Pasul 1.: Depunerea dosarului de finantare la agentia teritoriala de protectia mediului
Pasul 2.: Urmarirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare in Program
Pasul 3.: Semnarea contractului de finantare cu Administratia Fondului pentru Mediu
Pasul4.: Demararea lucrarilor
Pasul 5.: Depunerea cererii de decontare a lucrarilor in termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului de finantare.

"Procedural, dupa depunerea dosarelor de catre populatie la agentiile teritoriale si transmiterea acestora la Administratia Fondului pentru Mediu, se va evalua fiecare cerere in parte si se vor aproba in Program cele care respecta cerintele Ghidului de Finantare. Dupa publicarea listei pe site, AFM va intocmi contractele de finantare si le va transmite in teritoriu, la sediile Agentiilor de Protectie a Mediului, pentru a fi semnate si de catre romanii admisi in Program. Acestia au la dispozitie, pentru semnarea contractului de finantare cu AFM, un termen de maximum 60 de zile de la publicarea, pe site-ul AFM, a listei cu agentiile teritoriale care au intrat in posesia contractelor", se arata in comunicatul emis de Ministerul Mediului.

In ceea ce priveste persoanele juridice, beneficiarii programului pot fi unitatile administrativ-teritoriale, institutiile publice si unitatile de cult. In acest caz se va finanta instalarea de sisteme care utilizeaza energie solara si energie geotermala, la fel ca in cazul  persoanelor fizice, dar si sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deseurilor, a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele juridice pot depune dosarele de finantare in intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.

O institutie solicitanta poate depune, in cadrul unei sesiuni de finantare, o singura cerere de finantare. Unitatile administrativ-teritoriale/Institutiile publice/Unitatile de cult pot solicita finantare pentru mai multe imobile/obiective in cadrul aceleiasi cereri de finantare, insa cuantumul acesteia nu poate depasi:

-   2.000.000 lei pentru institutiile publice;
-   500.000 lei pentru unitatile de cult;
-   4.000.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori mai mare de 100.000;
-   3.000.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 50.000 si 100.000;
-    2.000.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 20.000 si 50.000;
-   1.000.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori cuprins intre 3.000 si 20.000;
-    500.000 lei pentru unitatile administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori mai mic de 3.000.
In cazul persoanelor juridice, finantarea nerambursabila, asigurata de Autoritate, se acorda in cuantum de pana la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Ghidurile de finantare au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ordinul Nr. 1817 si Ordinul Nr. 1818 ale Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor.

Mai multe detalii aici:
http://www.afm.ro/casa_verde.php
http://www.afm.ro/casa_verde_intrebari_frecvente_pf.php
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12405 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Excelent pentru pompele de caldura! (Miercuri, 28 septembrie 2016, 16:42)

  Marionette [utilizator]

  Slabut insa pentru panouri solare. Daca pompele de caldura aer-aer la o investitie minima obtine rezultate bune, similare la pret cu gazul care depinde de ifosele lui Ivan, panourile la pretul consumat cu ele raportat la cantitatea de energie pe care o aduc sunt pierzatoare in fata panourilor fotovoltatice. Deci matematic se va ajunge la extinctia lor! Pacat ca sustinem o tehnologie pierzatoare!
 • 0 (0 voturi)    
  pompele de caldura (Miercuri, 28 septembrie 2016, 17:05)

  IancuJianu [utilizator]

  Pentru persoanele fizice nu sint fezabile din cauza pretului energiei electrice (impediment MAJOR), ca sa nu mai zic ca nu pot functiona cind afara este temperatura negativa (ptr cele aer-aer), iar la cele cu captare din sol e foarte scump forajul.
  In articol este si cuvintul ”exclusiv” (nu ”exclus”) pentru cele aer-aer, deci ioc subventie pentru cele sol-aer.
  • 0 (0 voturi)    
   pompe caldura (Miercuri, 28 septembrie 2016, 18:17)

   ernst [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   formularea din ordinul ministerului este ca se finanteaza instalarea de pompe de caldura exclusiv cele aer-aer.

   eu inteleg ca cele, de exemplu, aer-apa sau sol-aer sunt finantabile. dar conteaza ce inteleg oamenii aia cu stampila.

   si de data asta fara peleti?
  • 0 (0 voturi)    
   a, da, exclusiv... (Miercuri, 28 septembrie 2016, 18:24)

   ernst [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   ....citisem in diagonala. deci doar cele aer-aer?! cred ca e o eroare, totusi.
 • 0 (0 voturi)    
  Casa Verde 2016 (Joi, 29 septembrie 2016, 10:24)

  AlternativePureEnergy [utilizator]

  http://www.AlternativePureEnergy.ro/Casa-Verde-Plus-2016/
  Comercializam si Montam Sisteme Apa Calda Menajera prin programul Casa Verde 2016


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by