Patru primarii din judetul Buzau au fost amendate cu cate 15.000 de lei de catre Garda de Mediu in cazul poluarii raului Calmatui, in albia caruia, la sfarsitul lunii august, au fost descoperite cateva mii de pesti morti, anunta News.ro. Administratiile locale nu au putut dovedi ca apa cu dejectii ajunge in statiile de epurare.

Garda de Mediu Buzau a amendat primariile din Stalpu, Costesti, Smeeni si Gheraseni, localitati care sunt traversate de raul Calmatui, a declarat comisarul-sef al institutiei, Carmen Ichim.

Cele patru administratii locale au fost sanctionate cu cate 15.000 de lei fiecare pentru ca reprezentantii acestora nu au putut face dovada ca apele cu dejectii ajung la statii de epurare si nu pe camp sau in apa raului, conform sursei citate.

Deocamdata nu se stie cine a poluat apa la sfarsitul lunii august, cand in albia raului au fost gasite cateva mii de pesti morti.

Politistii buzoieni au intocmit dosar penal in cazul poluarii raului Calmatui, dupa ce comisarii Garzii de Mediu au trimis o constatare din care reiesea ca in apa au fost aruncate dejectii, fara sa identifice insa poluatorul.

In paralel cu cercetarile politistilor, comisarii de la Garda de Mediu Buzau continua ancheta.

Popularea s-a produs pe intinderea celor patru comune sanctionate.

Raul Calmatui face parte din aria naturala protejata aflata in custodia Agentiei pentru Protectia Mediului Buzau.