Guvernul a aprobat initierea procesului de infiintare a Parcului National Muntii Fagaras ca un parc emblematic al Romaniei si Europei, conform unui memorandum adoptat miercuri in sedinta Executivului, se arata intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, actul normativ prevede etapele necesare pentru constituirea acestui nou parc national, care se vor derula in perioada octombrie 2016-2020.

Memorandumul arata ca va fi creat un grup de lucru interministerial, sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, responsabil cu activitatile de analiza, aprobare si planificare. Ca prim pas, Ministerul Mediului va initia o oferta de colaborare pe baza de voluntariat public privat adresata organizatiilor de mediu care doresc sa sprijine pe termen lung constituirea parcului national, autoritatilor statului si celor locale din zona viitorului parc s.a.

"Muntii Fagaras constituie cel mai reprezentativ si mai valoros sector al lantului Carpatic, acoperind o suprafata de aprox. 2000 km2, iar noul statut ar reprezenta o oportunitate foarte buna pentru dezvoltarea economica durabila la nivel local care sa sustina comunitatile si mediul. Mai mult, prin declararea masivului muntos ca arie naturala protejata, se va asigura conservarea si punerea sub protectie a unui capital natural extraordinar de bogat ce trebuie bine gospodarit in prezent pentru a fi lasat mostenire generatiilor viitoare.

Parcul National Muntii Fagaras va constitui cel mai important rezervor de biodiversitate din Muntii Carpati cu 27 de tipuri de habitate naturale, 6 specii de mamifere, 3 de amfibieni, 4 de pesti, 13 de nevertebrate si 66 de plante endemice, toate de interes european, rezervor de apa curata cu debit constant si cel mai mare bazin forestier al Romaniei. Sub raportul suprafata/bogatia biodiversitatii, aceasta arie va deveni un veritabil 'Yellowstone European', se precizeaza in comunicat.

Romania are 13 Parcuri Nationale cu o suprafata totala de aprox. 317.500 ha, care reprezinta 1,5% din teritoriul Romaniei, la nivel european existand 271 parcuri nationale care acopera 2,8% din suprafata Europei.