Fenomenul schimbarilor climatice va spori din nou violenta taifunurilor asupra Chinei, Taiwanului, Japoniei si celor doua state coreene, potrivit unui studiu publicat luni, care semnaleaza deja o intensificare a acestor fenomene pe fondul incalzirii temperaturii oceanelor, transmite AFP, citata de Agerpres.

In ultimii 37 de ani, taifunurile care au lovit estul si sud-estul Asiei au castigat 12-15% in intensitate, scriu autorii studiului publicat in revista de specialitate Nature Geoscience.

In perioada vizata proportia furtunilor din categoriile cele mai puternice (4-5) a crescut de peste doua ori, conform studiului.

Insa, daca omul va continua sa altereze clima prin intermediul emisiilor de gaze cu efect de sera, apele oceanice vor continua sa se incalzeasca. Ceea ce arata ca taifunurile care lovesc estul Chinei, Taiwanul, Coreea de Sud si Japonia isi vor creste intensitatea, scriu Wei Mei si Shang-Ping Xie, de la Universitatea San Diego din California si de al Universitatea Carolina de Nord.

Tinand cont de distrugerile disproportionate generate de taifunurile mari, acest lucru inseamna o amenintare sporita pentru oamenii si proprietatile din aceste regiuni, potrivit celor oameni de stiinta.

In acelasi timp, populatia creste rapid in zonele de coasta si nivelul apei marii urca, atrag atentia cercetatorii, care amintesc ca totusi in ultimii ani taifunurile au ramas in larg, schimbandu-se foarte putin.

In decembrie anul trecut a fost adoptat la Paris, sub auspiciile ONU, acordul care prevede adoptarea unui set de masuri de catre statele semnatare pentru limitarea incalzirii planetei.