Cine va detine si folosi brandul turistic Delta Dunarii: propunere de strategie a Guvernului

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 22 august 2016, 18:16 Actualitate | Mediu


Pelicani creti in Delta Dunarii
Foto: Societatea Ornitologica din Romania
Ministerul Dezvoltarii a pus in dezbatere publica Strategia integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii. In linii mari, documentul propune gestionarea rationala a resurselor naturale, promovarea Deltei Dunarii ca destinatie ecoturistica integrata si dezvoltarea infrastructurii, urmand sa fie imbunatatit accesul in zona. Printre proiectele propuse se numara construirea unui pod peste Dunare in zona Braila-Macin, infiintarea unei Organizatii de Management al Destinatiei in Delta Dunarii (OMD) corelat cu dezvoltarea brandului Delta Dunarii, eliminarea sau scaderea TVA-ului la produsele piscicole, pescuitul de caras ar putea fi permis si in perioada de prohibitie, replantarea zonelor defrisate, managementul deseurilor, in special PET-uri aduse de apele Dunarii, infrumusetarea localitatilor.
Ce proiecte propune strategia:

- Realizare pod peste Dunare in zona Braila-Macin;

- Eliminarea sau scaderea TVA-ului la produsele piscicole. POtrivit eleboratorilor strategiei, aceasta masura i-ar putea ajuta pescarii sa desfasoare aceasta profesie in zona pentru cel putin cativa ani in plus.

- Pescuitul recreativ, de agrement sau sportiv poate fi o activitate complementara pescuitului comercial. Conform Bancii Mondiale, potentialul economic al pescuitului recreativ este mai ridicat decat cel al pescuitului comercial, fiind mai compatibil cu ecoturismul si obiectivele de conservare a naturii specifice REzervatia BIosferei DEltei Dunarii (RBDD).


- Pescuitul de caras ar trebui permis si in perioadele de prohibitie. "Exista potential de a exploata carasul, care in prezent este o specie cu valoare economica scazuta, din pescuitul traditional pentru conservarea acestuia la scara mica (cu condimente) si imbunatatirea sistemelor locale de afumare, pentru productia locala de delicatese. Aceasta ar contribui la crearea de oferte turistice locale, mai ales in centrul Deltei. Pescuitul de caras ar trebui permis si in perioadele de prohibitie. Acest lucru presupune schimbarea legislatiei", se arata in strategie.

- Cresterea rolului localnicilor in planificarea si implementarea administrarii RBDD si a resurselor sale naturale.

- Acordarea drepturilor de pescuit si de vanzare directa a capturii pentru pescarii locali (drepturi de proprietate) in locul sistemului actual de vanzare prin intermediul centrelor de prima vanzare.

- Reorganizarea sistemului de transport public prin adaptarea la nevoile specifice zone si implicarea crescuta a comunitatilor locale.

- Refacerea sistemelor ecologice si a habitatelor naturale din cadrul retelei "Natura 2000" pentru speciile care fac obiectul preocuparilor europene legate de conservare.

- Refacerea/restaurarea habitatelor naturale afectate de activitatile non-ecologice din polderele agricole, pescaresti si forestiere.

- Reimpadurirea zonelor unde vegetatia naturala a disparut sau s-a degradat. "Se  observa  defrisarea  de  vegetatie  naturala  a aproximativ    200    de    km    de-a  lungul  bratelor canalelor naturale din Delta.
Suprafata  ce  trebuie  impadurita  de -a    lungul canalelor este de aproximativ 400 de ha; iar in ceea ce priveste polderele agricole si piscicole  este  de aproximativ 5,000 ha"< se arat in strategie.

- Dezvoltarea si implementarea unor actiuni pentru reducerea deversarii deseurilor in zonele naturale;

- Imbunatatirea eficientei energetice si cresterea utilizarii surselor de energie regenerabila in cladirile publice (scoli, spitale, cladiri administrative etc.

- Dezvoltarea si promovarea Deltei Dunarii ca destinatie ecoturistica integrata, cu un portofoliu bogat de produse si de servicii durabile prin valorificarea patrimoniului natural si cultural. "Dezvoltarea si    instalarea    infrastructurii turistice in  Delta  Dunarii  este  de  o importanta  fundamentala  in  vederea dezvoltarii in zona a unui turism  durabil, bazat pe natura si cultura. In primul rand, calatorii interesati de  experiente in natura cauta  sa o exploreze  activ  prin  activitati precum observarea    pasarilor  (birdwatching), drumetiile, ciclismul, calaria, sporturile  nautice  etc.  Aceste  activitati necesita   rute si   infrastructura corespunzatoare",  se arata in strategie.

- Institutionalizarea unei Organizatii de Management al Destinatiei in Delta Dunarii (OMD) corelat cu dezvoltarea brandului Delta Dunarii. "Institutionalizarea     unei     Organizatii     de Management  al  Destina
tiei in DD (OMD) este  necesara pentru coordonarea managementului     regiunii ca destinatie integrata de  calatorie.  Acest  proiect  ar implica dezvoltarea capacitatii de leadership si  de  management
local in ceea ce priveste dezvoltarea politicii din domeniul turismului,  planificarea  strategica  a turismului si    managementul    destinatiei turistice, incluzand   managementul brandului   local   al DD ca   destinatie   de vacanta", se arata in strategie. .


- Realizarea unui Centru de excelenta in sport si medicina  sportiva

Strategia are la baza 5 piloni:

1. Protejarea mediului si resurselor naturale


"Principalul avantaj comparativ pe care il detine aceasta regiune este reprezentat de catre bogatia  mediului  inconjurator.  Chiar  daca  impune constrangeri anumitor  activitati economice  (care
nu  pot  fi promovate/desfasurate in cadrul sau in apropierea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), aceasta ofera de asemenea oportunitati semnificative de a aduce un plus de prosperitate regiunii, daca este exploatata corespunzator, prin generarea de venit bazat  cat  mai  mult  posibil  pe  utilizarea responsabila a   resurselor   naturale   vii si   pe conservarea   traditiilor   culturale   locale.
Primul   pas   important   care   trebuie   facut  este restaurarea mediului natural, partial distrus de activitatile intreprinse de om in ultimii 50 de ani si imbunatatirea  managementului  acestor  bunuri  de  mediu
si  a  resurselor  naturale.  Pe termen  lung,  durabilitatea  va  depinde  de  oamenii  locului  care  vor  juca  un  rol  activ  de protectori si  administratori  ai  bunurilor  culturale si de mediu din delta, in parteneriat cu
ARBDD", se arata in strategie.  

2. Imbunatatirea economiei

"Bogatia si  diversitatea naturala si culturala a regiunii ofera oportunita ti  economice pentru dezvoltarea turismului, a pescuitului si acvaculturii, agriculturii, serviciilor si activitatilor non-agricole, dezvoltarea  mediului  de  afaceri  din  mediul  rural  si  urban  inclusiv  a ocupatiilor traditionale  specifice  Deltei  Dunarii,  cum  ar fi: mestesugaritul,  realizarea  de  barci, instrumente  de pescuit etc.  Printr-o gama mai diversificata de atractii si  programe  pentru petrecerea timpului in natura, nu numai ca va creste numarul de turisti,  dar  va  creste si durata sederii  acestora,  ceea  ce  va  genera  venituri  populatiei locale atat de  la  nivelul Rezervatiei Biosferei (in special in centrul Deltei), cat si din orasele si comunele invecinate",  se arata in strategie.

3. Imbunatatirea conectivitati

"O  conectivitate mai buna care asigura un  flux  crescut  de  persoane, bunuri si  informatii  va diminua  decalajul  dintre  ora se si  locurile izolate si intre regiunile nedezvoltate si  cele dezvoltate (de ex. Regiunea Deltei Dunarii si Constanta, unul dintre polii de crestere ai tarii). De asemenea, este necesara cresterea conectivitatii la nivel national si international (prin 84 investitii strategice cum ar fi: pod peste Dunare in zona Macin, aeroport, porturi). Avand in vedere particularitatile geografice ale centrului Deltei, este necesara dezvoltarea unui sistem de   transport   public pe  apa,  economic  si  eficient  pentru  localnici  si  turisti,
adaptat specificului Deltei Dunarii. O infrastructura TIC imbunatatita si o circula tie mai rapida atat in interiorul regiunilor, cat si intre acestea, va sprijini dezvoltarea turismului. Se vor imbunatati  de asemenea oportunitatile de afaceri prin conectarea vanzatorilor cu pietele si prin crearea de oportunitati pentru oferirea de servicii mai inovatoare in sectoarele sanatate si educatie. Accesibilitatea catre punctele de servicii esentiale, in special in randul localitatilor din centrul Deltei, va fi imbunata tita prin transportul rutier sau pe apa si  prin  oferirea  de  servicii  mai bune de internet", se arata in strategie.


4. Asigurarea serviciilor publice

"Accesul  la  serviciile publice de  baza  (apa, canalizare,  eliminarea  de seurilor),   la  clinici medicale si  la  educa tie in regiune este diferentiat,  la  fel  ca si  calitatea  serviciilor  sus-amintite. Imbunatati
rea acestor servicii,  partial  prin folosirea  unor abordari  inovatoare si eficiente  din  punct  de vedere financiar pe  baza TIC, va  duce  la ameliorarea sectorului  de sanatate si amobilita ti  sociale.  Solutionarea
decalajelor majore referitoare  la infrastuctura  ce deserveste serviciile de apa si salubritate va contribui la dezvoltarea turismului", se arata in strategie.


5. Promovarea eficientei, accesibilitatii si sustenabilitatii

"Un  factor  important, care  ar  ajuta  la  dezvoltarea zonei  de  studiu, il reprezinta oferirea de atibutii, competente si sprijin autoritatilor publice de a dezvolta si supraveghea furnizarea de servicii publice, intrucat
alegerea  unor alternativele precum concesiuni,  institutii  externe, aduce  cu  sine  dificultatea  de  a  trasa  eficient  un  cadru  de  responsabilite    a  celor  ce  le preiau/gestioneaza fata de cei care se presupune ca vor beneficia de aceste investitii. Daca nici localnicii, nici autoritatile  locale nu  pot  sustine nivelul serviciilor locale din zona, atunci trebuie sa se ofere ajutoare financiare venite prin intermediul unor subventii specifice de la guvernul  central sau va fi nevoie ca serviciile sa fie ajustate la un nivel accesibil. Nu doar capacitatea autoritatilor locale de  a  administra proiecte  de  diverse  tipuri si marimi trebuie consolidata,  
ci si aceea  a tuturor celorlalte institutii implicate. Resursele bugetare limitate si provocarile de a mentine personalul in locuri izolate (ex. in sectoarele de sanatate si educatie) constituie un   stres   suplimentar   pentru   sistemele   administrative.   Nevoia   de coordonare eficienta a interventiilor  va  reprezenta o solicitare administrativa suplimentara din  partea  institutiilor  beneficiare, de  aceea se propune infiintarea  unor  organizatii  noi  (de ex.  o  organizatie  de  management  a destinatiei in sectorul turism). Aceste  tip  de  decizii  va trebui insa secondat de demararea unui program comprehensiv pentru ceea ce inseamna construirea capacitatii administative si in materie de asistenta tehnica, care sa vina in sprijinul  functiilor, stimulentelor si a responsabilitatilor  viitoare prefigurate  pentru  noile organizatii", se arata in strategie.


Strategia a fost elaborata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice cu expertiza externa din partea Bancii Mondiale, contractata in cadrul proiectului "Strategie integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii si implementarea acesteia printr-o investitie Teritoriala Integrata", finantat din Programul  Operational  Asistenta  Tehnica.  Proiectul  a  fost implementat  in  perioada  iunie  2013 - noiembrie  2015 si a avut o valoare totala de 13,1 milioane lei din care 85 % contributie FEDR.


Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administra?iei Publice - str. Apolodor nr. 17, Latura Nord - Serviciul Avizare, Persoana de contact este Stefana Arsene pe adresa de e-mail stefana.arsene@mdrap.ro, la nr. de fax 0372 111 574 sau la nr. de tel: 0372.111.511.

Termenul limita pana la care se pot transmite propuneri este de 10 zile, incepand cu 18 august.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3046 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  OK,nu mai bate Vantul cu pacalici gen Mihaiu (Luni, 22 august 2016, 18:52)

  Plagarus [utilizator]

  Felicitari pt. aceasta initiativa scadenta de 26 de ani
  • +3 (3 voturi)    
   Scadenta de 26+ prea multi ani, (Luni, 22 august 2016, 22:24)

   contest [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   fiindca Delta Dunarii e ceea ce a mai ramas din ea! :'(
 • +6 (8 voturi)    
  mafiotii care distrug pestii (Luni, 22 august 2016, 19:01)

  sachei [utilizator]

  utilizind current electric, sub obladuirea politiei locale, fac si ei parte din strategia asta a guvernului? sau trebuie sa se ocupe dna si de asta? unde e ministrul de interne?
 • +7 (7 voturi)    
  Lipseste salvarea satelor traditiona (Luni, 22 august 2016, 20:05)

  Zimbru [utilizator]

  Lipseste din strategie salvarea satelor si caselor traditionale specifice deltei, case albe cu ferestre si usi albastre cu acoperisuri de stuf. Deja peisajul traditional din Delta e pe duca, daca doresti sa faci turism sustenabil si sa te asiguri ca vor venii turisti, mai ales cei straini, trebuie sa ai un plan de salvare a satelor traditionale, numai astfel programul este complet: natura, arhitectura, infrastructura etc.
  • +5 (5 voturi)    
   foarte bine punctat (Luni, 22 august 2016, 21:18)

   nu-conteaza [utilizator] i-a raspuns lui Zimbru

   ma duc de 4, 5 ori pe an in delta si ma-nfior cand vad constructii care n-au nici o treaba cu caracterul local.
 • +4 (4 voturi)    
  Cred ca (Luni, 22 august 2016, 22:10)

  adrian88000 [utilizator]

  -" Refacerea/restaurarea habitatelor naturale afectate de activitatile non-ecologice din polderele agricole, pescaresti si forestiere." inseamna si decolmatarea lacurilor a caror adancime a scazut mereu de-a lungul
  anilor si care sunt in pericol sa dispara.
  Decolmatarea acestor lacuri este o urgenta !
  Programul este foarte bun ! Mult succes guvernului Ciolos !
 • -2 (4 voturi)    
  Banca lu' Peshte! (Luni, 22 august 2016, 23:19)

  Codruta N [utilizator]

  Ca mai toate hartzoagele facute cu "asistenta" capetelor patrate de la Banca Mondiala, chestia asta arata superb la citire - si va deveni o varza daca s-ar aplica in relitate (a se observa ca am fost finutza si n-am folosit pe nicaieri termenul "pafaristi" >:)

  De exemplu: CE e aia "localnic"? Cel care are proprietati acolo, bineinteles! ;)
  Si iata cum Guvernul nostru scump si drag le va da subventii lui... Vantu, Mihaiu, Bittner, Nastase... samd...! >:)

  Sau: cum or sa pescuisca caras in timpul prohibitiei? Presupun ca or sa puna avertismente pe momeala: "Rezervat numai pentru caras, nu atingeti daca sunteti alte specii de peste!" :P


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by