Ministerul Mediului a lansat ghidul de finantare a Programului de dezvoltare a infrastructurii de incarcare a autovehiculelor electrice si hibrid, document in baza caruia primariile, institutiile publice si agentii economici pot dezvolta in perioada urmatoare proiecte pentru puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice. Dosarele de finantare vor putea fi depuse in perioada 15 septembrie - 15 octombrie 2016, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu. Pentru anul 2016 este disponibila suma de 70 milioane lei care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare.

"Programul "Infrastructura de alimentare verde" a fost realizat in conformitate cu reglementarile U.E, si pune bazele viitoarei retele nationale de puncte de alimentare pentru autovehiculele electrice din Romania. Programul a fost conceput ca unul multianual, cu o tinta indicativa de 6.000 de puncte de alimentare instalate in retea, pana in anul 2020. Acesta este finantat prin AFM si beneficiaza, pentru anul 2016, de suma de 70 milioane lei, suma care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare cu putere normala si alte 420 de statii de incarcare rapida", se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

Programul "Infrastructura de alimentare verde" este destinat persoanelor juridice, respectiv: primariilor din localitati cu mai mult de 50.000 de locuitori, institutiilor publice si agentilor economici din astfel de orase dar si agentilor economici ale caror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrazi, drumuri europene si drumuri nationale.

Fiecare dintre acesti beneficiari poate aplica la AFM pentru instalarea de puncte de incarcare si poate beneficia de finantarea a 80% din costurile unui astfel de proiect. Suma maxima pe care o poate solicita o primarie, institutie publica sau un agent economic este de 900.000 de lei - aproximativ 200.000 de euro.

Programul permite instalarea atat a punctelor de incarcare cu putere normala, egala cu 22 kw curent alternativ cat si a celor cu putere inalta, mai mare de 22 kw curent continuu. Pentru o priza cu incarcare normala (de circa 4 ore) AFM a stabilit in concordanta cu nivelul pietei o suma maxima decontabila de 2.500 de euro, iar pentru una cu incarcare rapida (sub 1 ora) o suma de 35.000 de euro. Dupa un calcul simplu, orice primarie, institutie publica sau agent economic poate instala din suma maxima alocata (aproximativ 200.000 de euro) 4 prize de incarcare rapida si alte 24 cu incarcare normala.

Locatiile care pot fi dotate cu chargere rapide sau normale conform viziunii Programului sunt: parcarile publice, parcari destinate sau care deservesc punctele de interes public (baze sportive, sali de spectacole, institutii publice, centre comerciale, unitati hoteliere, gari, aeroporturi, benzinarii), parcari cu acces direct la autostrazi, drumuri nationale sau europene.

Cei care vor aplica in cadrul sesiunii de finantare trebuie sa prevada in proiectul cu care aplica locuri de parcare corespondente numarului de puncte de incarcare care trebuie marcate distinct si semnalizate cu panouri de informare.

"Am creat un intreg pachet care sa raspunda telului european privind promovarea transporturilor cu ZERO emisii. Programele "Rabla PLUS" si "Infrastructura de alimentare verde" au forta de a rupe barierele care au tinut pe loc dezvoltarea transportului urban verde in Romania si de a face tranzitia tot mai mult in viitor de la carburant la curentul electric. Vrem ca pe masura ce punctele de incarcare vor fi finalizate sa le actualizam intr-o harta on-line pe care orice sofer sa o poata consulta inainte de a pleca spre orice destinatie. Suntem convinsi ca imediat ce reteaua va fi activa si va permite traversarea Romaniei de la un capat la altul, cu o masina 100% electrica, cu costuri de sub 50 de lei, acest mod de transport va deveni o optiune importanta pentru mult mai multi romani. Ne dorim ca primariile sa joace un rol important in acest Program, sa aplice si sa contribuie la tranzitia catre orase inteligente", a declarat Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.