Acvila Arlie a cuibarit cu succes si in 2016 si a reusit sa creasca un pui desi fost deranjata de taietorii de lemne, a anuntat Societatea Ornitologica Romana. Pasarea este monitorizata prin satelit de ornitologi.

Puiul lui ArlieFoto: Societatea Ornitologica din Romania

"Anul acesta, pasarea cu transmitator a fost observata langa cuib de catre Ciprian Fantana la sfarsitul lunii iunie. Cu ocazia verificarii din iulie, specialistii nu au mai reusit sa o vada pe Arlie, dar au investigat cuibul, confirmand faptul ca puiul este in stare buna, in stare avansata de dezvoltare. In aceasta perioada, insa, mama acvila sta mai departe de cuib, pentru ca a inceput sa se hraneasca, nu mai cloceste oul, nu mai este nevoie sa supravegheze in permanenta puii mici. La acvilele tipatoare mici, in prima parte a perioadei de crestere a puilor apare fenomenul denumit cainism - puiul mai mare il ucide pe cel mai mic, fiind ulterior singurul care beneficiaza de hrana adusa de parinti", se arata intr-un comunicat emis de SOR.

In 2016, spre deosebire de anii trecuti (2014 si 2015), Arlie a folosit un alt cuib. Biologii au verificat si actualul cuib si cel din 2014 si 2015, iar la cel din anii anteriori au gasit semnele unor lucrari forestiere care s-au desfasurat in imediata apropiere a cuibului probabil primavara devreme.

"Pe marginea drumului forestier era rumegus , un spatiu de depozitare de busteni, respectiv a aparut si un nou drum forestier in zona, recent folosit. Toate acestea au fost probabil motive pentru care pasarea a schimbat cuibul in 2016. Lucrarile forestiere sunt interzise dupa jumatatea lunii martie in teritoriile de acvile, deoarece acvilele sunt sensibile la deranjul uman. In cazul in care sunt deranjate in perioada de cuibarire, in special la inceputul acesteia, in lunile aprilie-mai, acvilele pot parasi ouale si nici nu mai depun altele in alt cuib. Ponta din acel an este compromisa. SOR spera ca in zona va fi implementat Planul de Management realizat in decursul anului trecut (care are prevazute si astfel de masuri de protectie si este o responsabilitate legala pentru situl Natura2000) si ca astfel se vor limita factorii de perturbare a acestei specii protejate de lege. Daca deranjul se va intensifica, atunci populatia de acvile va fi pusa in pericol", anunta ornitologii.

Arlie este ultima acvila monitorizata satelitar de biologii din Romania. Ea face parte dintr-un grup de 19 pasari care au fost inelate si dotate cu transmitator satelitar in cadrul proiectului LIFE+ Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania, proiect al carui beneficiar a fost Agentia Regionala de Protectia Mediului Sibiu, cu parteneri Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana.

In 2011, una dintre acvilele monitorizate satelitar de ornitologii romani a fost ucisa de locuitorii unui sat din Zambia. Juvenilul respectiv (denumit Lisa) provenea dintr-un cuib identificat in anul respectiv. Lisa nu a mai revenit din Africa, dar an de an, acelasi cuib a fost ocupat de adultii care au cuibarit cu succes. Si in 2016, in Piemontul Fagarasului, parintii Lisei au un alt urmas, observat de biologi in acelasi cuib.