In special zilele acestea, in conditii de canicula in Bucuresti, acesta casa va stoca mai multa caldura ca de obicei, intr-un depozit subteran de caldura. Ea produce mai multa energie decat consuma si este un exemplu interesant de combinatie a mai multor sisteme ecologice. Este un semnal foarte bun faptul ca ministrul mediului Cristiana Pasca Palmer a ales, in mod simbolic, sa lanseze programele de mediu in acesta casa ecologica, din mai multe motive.

Adrian IovescuFoto: Arhiva personala

1. Casa este construita in Romania, in Voluntari, functionala din 2015 - deci un exemplu concret de casa romanesca ecologica, finalizata.

2. Este orientata catre protejarea mediului, este bazata doar pe surse regenerabile de energie si ofera in acelasi timp un climat interior sanatos si confortabil. Casa produce mai multa energie decat consuma, devenind astfel o sursa de venit pentru locuitorii sai.

3. Este o casa care combina multe sisteme ecologice (panouri fotovoltaice, panouri solare termice, stocare in pamant caldura pentru iarna, racire cu apa, ventilatie cu recuperare de caldura, etc).

Am preluat din siteul de prezentare a casei mai multe date tehnice:

  • electricitatea este asigurata de o instalatie fotovoltaica “on grid” (surplusul de energie este injectat in reteaua nationala, iar reteaua alimenteaza casa cand nu e soare)
  • consumul de energie electrica estimat al casei este de 3 MWh/an, panourile fotovoltaice genereaza ~12 MWh/an, iar surplusul de 9 MWh/an asigura un venit din vanzarea energiei electrice prin certificatele verzi
  • climatizarea Casei Solaris se realizeaza cu un sistem de incalzire-racire in pereti si tavan (de joasa temperatura)
  • caldura este colectata de panouri solare termice si stocata intr-un depozit subteran de caldura, fiind folosita pentru apa calda menajera si pentru incalzire pe timp de iarna
  • intr-un an, panourile solare termice genereaza ~18 MWh energie termica, din aceastã cantitate, 6 MWh este preluata direct din panouri si folosita la incalzirea si prepararea apei calde menajere
  • surplusul de 12 MWh se stocheaza in depozitul subteran, iar cand energia stocata se epuizeaza, se comuta pe incalzire electrica, folosindu-se din acel surplus de curent electric, de 9 Mwh/an.

4. Casa este un exemplu bun de conformare arhitecturala si pentru izolatia termica, pentru a putea fi o casa ecologica:

  • grosimi izolatie termica: pereti 20cm, pod 40cm, peste sol 10cm, fundatii 15cm
  • anvelopa fara punti termice
  • ferestre cu geam tripan, low-e si tamplarie PVC cu 6 camere
  • constructie etansa, fara pierderi de aer, pentru a functiona eficient ventilatia cu recuperare de caldura
  • umbrirea pe perioada de vara – fatada de la sud este umbrita natural prin volumetria casei, iar la est si vest umbrirea este asigurata de rulouri exterioare.

5. Este o casa conceputa 100% de o echipa de proiectare romaneasca:

- arhitectura - Accent Design

- concept sisteme energetice si management proiect - Geoterm PDC

Acest semnal din partea ministerului mediului este important pentru proiectantii din Romania, sa se informeze si sa se implice in proiectele de energie regenerabila si locuinte ecologice, din moment ce exista preocupari de sprijinire pentru beneficiari, din partea statului.

  • Investitia se amortizeaza in 7 - 10 ani

Orice investitie in sisteme ecologice trebuie calculata sa fie eficienta economic, sa se amortizeze diferenta platita pe sisteme ecologice intr-o perioada rezonabila de timp.

Acesta casa este um model maximal de casa ecologica, nu trebuie inteleasa ca un modelul anume propus de Ministerul Mediului in cadrul acestui program. Dezavantajul acestei case este ca investitia initiala totala este mai mare decat la o casa clasica si nu oricine si-o poate permite, mai ales ca este un prototip, prima de acest fel in Romania. In cazul acestei case, conform site-ului de prezentare, durata de amortizare a investitiei suplimentare este de 7-10 ani, urmand ca dupa acesta perioada casa sa genereze venituri de ~3500 euro/an.

Acest calcul depinde insa de legislatia referitoare la certificatele verzi, care se poate modifica substantial pe termen lung, in functie de dorinta statului de a sprijini mai mult sau mai putin producatorii de energie regenerabila.

Pentru cei care au un buget mai restrans, se poate invata din experienta acestei case si se pot alege doar o parte din sistemele folosite, pentru a face economie pe termen lung.

Mesajul acestei case este urmatorul - este posibil sa construiesti, in Romania, o casa bazata exclusiv pe energii regenerabile (avand chiar un surplus de energie introdus in reteaua nationala) si din acest motiv probabil ca a fost aleasa ca loc simbolic, pentru prezentarea ministrului mediului.

In plus pe langa calculele noastre financiare, sa nu uitam nici sa gandim lucrurile pe termen mai lung si sa fim vizionari, sa gandim ecologic, sa avem grija de mediul in care traim cu totii si care ne influenteaza sanatatea si calitatea vietii. Este important sa cunoastem conceptele ecologice de energie regenerabila, de casa independenta energetic, de casa cu surplus de energie si sa le putem aplica atunci cand vom considera ca ele ne sunt folositoare.

Nota: Adrian Iovescu este arhitect si auditor energetic