1. Casa este construita in Romania, in Voluntari, functionala din 2015 - deci un exemplu concret de casa romanesca ecologica, finalizata.
2. Este orientata catre protejarea mediului, este bazata doar pe surse regenerabile de energie si ofera in acelasi timp un climat interior sanatos si confortabil. Casa produce mai multa energie decat consuma, devenind astfel o sursa de venit pentru locuitorii sai.
3. Este o casa care combina multe sisteme ecologice (panouri fotovoltaice, panouri solare termice, stocare in pamant caldura pentru iarna, racire cu apa, ventilatie cu recuperare de caldura, etc).
Am preluat din siteul de prezentare a casei mai multe date tehnice:
- electricitatea este asigurata de o instalatie fotovoltaica “on grid” (surplusul de energie este injectat in reteaua nationala, iar reteaua alimenteaza casa cand nu e soare)
- consumul de energie electrica estimat al casei este de 3 MWh/an, panourile fotovoltaice genereaza ~12 MWh/an, iar surplusul de 9 MWh/an asigura un venit din vanzarea energiei electrice prin certificatele verzi
- climatizarea Casei Solaris se realizeaza cu un sistem de incalzire-racire in pereti si tavan (de joasa temperatura)
- caldura este colectata de panouri solare termice si stocata intr-un depozit subteran de caldura, fiind folosita pentru apa calda menajera si pentru incalzire pe timp de iarna
- intr-un an, panourile solare termice genereaza ~18 MWh energie termica, din aceastã cantitate, 6 MWh este preluata direct din panouri si folosita la incalzirea si prepararea apei calde menajere
- surplusul de 12 MWh se stocheaza in depozitul subteran, iar cand energia stocata se epuizeaza, se comuta pe incalzire electrica, folosindu-se din acel surplus de curent electric, de 9 Mwh/an.
- grosimi izolatie termica: pereti 20cm, pod 40cm, peste sol 10cm, fundatii 15cm
- anvelopa fara punti termice
- ferestre cu geam tripan, low-e si tamplarie PVC cu 6 camere
- constructie etansa, fara pierderi de aer, pentru a functiona eficient ventilatia cu recuperare de caldura
- umbrirea pe perioada de vara – fatada de la sud este umbrita natural prin volumetria casei, iar la est si vest umbrirea este asigurata de rulouri exterioare.
- arhitectura - Accent Design
- concept sisteme energetice si management proiect - Geoterm PDC
Acest semnal din partea ministerului mediului este important pentru proiectantii din Romania, sa se informeze si sa se implice in proiectele de energie regenerabila si locuinte ecologice, din moment ce exista preocupari de sprijinire pentru beneficiari, din partea statului.
- Investitia se amortizeaza in 7 - 10 ani
Acesta casa este um model maximal de casa ecologica, nu trebuie inteleasa ca un modelul anume propus de Ministerul Mediului in cadrul acestui program. Dezavantajul acestei case este ca investitia initiala totala este mai mare decat la o casa clasica si nu oricine si-o poate permite, mai ales ca este un prototip, prima de acest fel in Romania. In cazul acestei case, conform site-ului de prezentare, durata de amortizare a investitiei suplimentare este de 7-10 ani, urmand ca dupa acesta perioada casa sa genereze venituri de ~3500 euro/an.
Acest calcul depinde insa de legislatia referitoare la certificatele verzi, care se poate modifica substantial pe termen lung, in functie de dorinta statului de a sprijini mai mult sau mai putin producatorii de energie regenerabila.
Pentru cei care au un buget mai restrans, se poate invata din experienta acestei case si se pot alege doar o parte din sistemele folosite, pentru a face economie pe termen lung.
Mesajul acestei case este urmatorul - este posibil sa construiesti, in Romania, o casa bazata exclusiv pe energii regenerabile (avand chiar un surplus de energie introdus in reteaua nationala) si din acest motiv probabil ca a fost aleasa ca loc simbolic, pentru prezentarea ministrului mediului.
In plus pe langa calculele noastre financiare, sa nu uitam nici sa gandim lucrurile pe termen mai lung si sa fim vizionari, sa gandim ecologic, sa avem grija de mediul in care traim cu totii si care ne influenteaza sanatatea si calitatea vietii. Este important sa cunoastem conceptele ecologice de energie regenerabila, de casa independenta energetic, de casa cu surplus de energie si sa le putem aplica atunci cand vom considera ca ele ne sunt folositoare.
Nota: Adrian Iovescu este arhitect si auditor energetic
Sa fim seriosi.
Poate ca dupa 7-10 ani se amortizeaza investitia (teoretic), dar practic, dupa 7-10 ani, si investitia e uzata si trebuie sa o iei de la capat cu cheltuiala / ca sa nu mai punem la socoteala costurile de intretinere pe parcursul celor 10 ani.
O fi energia regenerabila, dar materialele si instalatiile necesare sunt obiecte si materiale care se uzeaza secunda cu secunda si nu se regenereaza sub nicio forma.
Asemenea proiecte sunt viabile pt oamenii cu bani multi, care-si permit sa investeasca sume mari intr/o tehnica de varf la un moment dat, dar care dupa 10 ani oricum va fi si perimata si uzata.
Fara o subfinantare serioasa din partea statului, asemenea proiecte nu vor avea priza la publicul larg.
In Occident nu numai ca asemenea proiecte au stagnat dar foarte multe firme care s-au axat pe energia regenerabila (panouri solare, instalatii eoliene, etc ) au dat de mult faliment.
Ideea e buna si de viitor, nimic de zis, dar inca nu este coapta pt a fi scoasa pe piata cu avantajele prezentate in proiect si in niciun caz accesibila omului de rand.
Pana si prezentarea este speculativa. Ei promit marea cu sarea peste 7-10 ani, dar casa in sine nu este in functiune decat de un an de zile. Mi se pare cam hazardat sa povestesti oamenilor ce poate sa faca aceasta casa peste 10 ani, cand prototipul nu e mai vechi de un an de zile.
2. 72 m2 de celule fotovoltaice care produc in medie 450Wh/m2/zi? foarte optimist... In campiile Romaniei o sa consumam mai multa energie sa le curatam de praf (apropos, cum ajungi la ele sa le cureti?)
3. super ideea cu stocarea energiei termice... doar ca pompa aia consuma curent electric non-stop. si orice problema in sistem se rezolva cu excavatorul.. succes! poate era mai simplu sa-i faci o temelie cu masa termica mare, care va mentine temperatura constanta?
Ce inseamna "depozit subteran de caldura"? Mediul de stocare este apa, dar bazinul respectiv nu este nici ieftin si nici la indemana oricui. De asemeni, o casa bine izolata nu este nici ieftina si nici scutita de probleme, intrucat instalatia cu ventilatie controlata este scump de realizat si pretentioasa in intretinere.
Panourile solare si termice sunt scumpe si nerentabile, in absenta unor stimulente.
Eu cred ca echilibrul este in alta parte: case de lemn, cu izolatie foarte buna dar fara exagerari investitionale, un sistem simplu si economic de incalzire, intr-un cuvant un imobil al carui bilant ecologic si economic sa nu depinda de conjuncturi.