Circa 10.000 de romani pot beneficia de bani pentru construirea de locuinte noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programele "Casa Verde'' si "Casa Verde Plus'', lansate in consultare publica, a declarat duminica ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Cristiana Pasca PalmerFoto: gov.ro

"In acest mandat, am vrut sa punem in Romania niste masuri concrete prin care sa stimulam o tranzitie catre economia verde. Ori economia verde inseamna ca avem mediul in centru cresterii economice. Programul Casa Verde Plus atinge un domeniu important pentru ca materialele de constructii au o amprenta de carbon mare, in general. O casa ecologica este mult mai ieftina", a afirmat Cristiana Pasca-Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat ca programul "Casa Verde'' este unul prin care atat cetatenii cat si autoritatile publice, persoanele juridice pot sa acceseze acest suport financiar pentru a-si schimba sistemul de incalzire pe panouri fotovoltaice, pe panouri solare.

"Casa Verde Plus vine si completeaza si cu subventii pentru materiale de constructie ecologica, pentru sisteme de izolatie a casei cu materiale ecologice. Programul integral are 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de inlocuire a sistemelor de incalzire si 45 milioane lei pentru partea de materiale de constructie ecologica. Pentru persoanele fizice, banii alocati prin program ar putea ajunge pentru circa 10.000 de persoane. O persoana fizica poate primi o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, adica 100% din costuri. In cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din costurile totale pentru ca panourile solare vor putea fi finantate in proportie de 100%. Asociatiile de locatari nu vor putea, inca, sa acceseze acest program pentru ca este o interpretare juridica din cauza careia nu o pot face. Lucram si la aceasta", a precizat ministrul Mediului.

Conform ghidurilor aflate in dezbatere publica, proiectele finantate prin "Casa Verde Plus" vor include, pe langa sistemele de incalzire, optimizarea energetica prin folosirea de materiale cu amprenta redusa de carbon, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice.

Potrivit ministrului, romanii care vor sa acceseze aceste programe trebuie sa se inscrie la Agentia pentru Protectia Mediului de pe raza judetului unde locuiesc si sa intocmeasca un dosar. Angajatii de la Administratia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispozitie un an pentru a achizitiona sistemul si a depune facturile pentru decontare. Finantarea va fi acordata pe principiul "primul venit, primul servit".