Romanii vor putea accesa fonduri de circa 6.000 de lei/locuinta de la Ministerul Mediului pentru a-si instala panouri solare si pana la 40.000 de lei pentru termoizolare

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 26 iulie 2016, 15:49 Actualitate | Mediu

Cristiana Pasca - Palmer
Foto: Hotnews
Ministerul Mediului a lansat marti in dezbatere publica programele Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus. Prin cele doua programe, atat cetatenii cat si primarii, institutii de inters public si unitatile de cult vor putea aplica pentru a obtine finantare pentru instalarea de panouri solare, pompe de caldura, acoperisuri verzi, termosisteme din materiale ecologice si tehnologii care ajuta la economisirea energiei. Pentru panouri solare populatia primeste o finantare de 6.000 de lei, iar pentru pompe de caldura maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex, a anuntat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer. Programul va demara in urmatoarele doua saptamani, a anuntat ministrul.

Programul Casa Verde Clasic pentru populatie

Prin  acest program romanii pot face trecerea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care utilizeaza energii regenerabile: panouri solare sau pompe de caldura.

"Pentru panouri solare populatia primeste o finantare de 6.000 de lei - suficienta pentru achizitia unui sistem care sa asigure apa calda menajera intr-o casa standard. (finantare de 100%). Pentru cei care vor sa foloseasca pompele de caldura, finantarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex. Am alocat pentru populatie aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016 (138 de milioane de ei), adica 60 de milioane de lei. Aceasta suma va fi distribuita unitar in toate judetele tarii iar populatia va depune si va semna contractul de finantare la Agentia de Protectie a Mediului din judetele in care locuiesc. Ne dorim sa incurajam populatia sa foloseasca sisteme verzi in propriile locuinte. Cred ca sectorul energiilor regenerabile din tara noastra va atinge o noua dimensiune atunci cand si consumatorii casnici din Romania vor deveni din consumatori - producatori, inlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.

Sectorul cladirilor este cel mai mare consumator de energie (40% consumul final de energie)  si responsabil pentru o cantitate semnificativa de emisii de CO2  (36% din emisiile de CO2), a mai explicat ministrul.
     
Programul Casa Verde Clasic pentru primarii, institutii de inters public si unitatile de cult

Aceasta componenta din program este deschisa si primariilor din tara care pot veni cu proiecte integrate pentru comunitatile lor. De asemenea, sunt incluse aici si institutiile de interes public cat si unitatile de cult.

Acestea pot achizitiona prin program mai multe tipuri de sisteme care utilizeaza energie regenerabila cum sunt:
-    turbine eoliene
-    panouri fotovoltaice si solare
-    pompe de caldura
-    sisteme care utilizeaza biogazul drept combustibil pentru producerea energiei etc.

Investitiile acestor categorii de beneficiari vor fi finantate prin AFM in proportie de 90% dar nu mai mult de:

-    500.000 de lei pentru unitatile de cult
-    2.000.000. de lei pentru institutiile publice

Pentru primarii finantarea este in functie de numarul locuitorilor, dupa cum urmeaza:

-    4 milioane de lei pentru localitati cu mai mult de 100.000 de locuitori
-    3 milioane de lei pentru orase al caror numar de locuitori este intre 50.000 ¬ 100.000 de locuitori
-    2 milioane de lei pentru localitati cu o populatie intre 20.000 ¬ 50.000 de locuitori
-    1 milion de lei  pentru localitati cu un numar de locuitori intre 3000 ¬ 20.000
-    500.000 de lei pentru orase mici de pana la 3000 de locuitori
Bugetul alocat pentru sectiunea primariilor, institutiilor publice si unitatilor de cult circa 33 de milioane de lei din bugetul total CASA VERDE 2016.


Programul Casa Verde PLUS pentru populatie

"Programul Casa Verde Plus aduce o abordare noua in piata. Ea vine in completarea programului Clasic. Am plecat de la ideea ca o casa verde nu se limiteaza doar la sisteme de incalzire cu energie din surse regenerabile, ci are nevoie de mult mai mult. O casa verde implica strategii bioclimatice, design solar pasiv sau activ, eficienta energetica, consum de apa redus, materiale ecologice, cu continut reciclat, regionale si non-toxice, o calitate superioara a mediului interior, gestionarea durabila a deseurilor pe perioada contructiei si in timpul operarii acesteia, amplasament sustenabil", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.


Cu alte cuvinte, Casa Verde PLUS destinata populatiei este un program care sustine optimizarea energetica a cladirilor folosind materiale cu amprenta redusa de carbon, non-toxice si din surse regenerabile cu impact implicit asupra calitatii mediului interior.

Casa Verde Plus, beneficiaza de un buget total de 45 de milioane de lei. Din aceasta suma, 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice.

Romanii pot folosi acesti bani pentru a-si izola locuintele cu materiale ecologice precum:
-    canepa
-    lana,
-    vata minerala bazaltica,
-    pluta,
-    perlitul,
-    celuloza
-    sau zidaria din canepa si var.

In plus, pentru finisaje, se pot achizitiona tencuieli, adezivi, vopseluri si amorse, fara Compusi Organici Volatili.

"Suma maxima acordata unui beneficiar poate ajunge la 40.000 de lei. Cand am stabilit aceasta suma am luat in considerare un cost de 120 de lei/mp. Cheltuielile eligibile implica atat achizitia materialelor cat si manopera. Pentru o casa cu amprenta de circa 90 de mp aceasta suma poate acoperi aproape integral costurile de termoizolare integrala a fatadei si acoperisului cu izolatie de 15 cm", a declarat ministrul Mediului.

Banii pot fi utilizati atat in cazul renovarii unei cladiri existente, cat si in cazul termoficarii unei locuinte nou-construita.


Programul Casa Verde PLUS pentru persoanele juridice

Alte 33 de milioane de lei se vor indrepta catre persoane juridice, si anume unitati administrativ-teritoriale, institutii publice sau ONG-uri care detin in proprietate sau administrare cladiri de interes public: scoli, gradinite, policlinici si spitale, camine pentru batrani, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adaposturi de noapte.

Suma maxima alocata unui proiect este de pana la 500.000 de lei, suma care nu trebuie sa depaseasca 90% din valoarea totala a proiectului.

Casa Verde Plus pentru persoane juridice finanteaza urmatoarele cheltuieli pentru sisteme de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor:

-  sisteme de izolatie din materiale eco - aceleasi conditii tehnice ca in cazul programului pentru persoane fizice;
-  acoperisuri verzi (inierbate);
-  sisteme de eficientizare a consumurilor - BMS
-   inlocuirea becurilor clasice cu becuri care utilizeaza tehnologie LED.

"Am ales sa finantam inclusiv acoperisuri verzi pentru ca temperaturile din orase sunt tot mai mari din cauza suprafetelor alcatuite doar din piatra, beton, asfalt - care absorb caldura soarelui in timpul zilei si o emana in timpul noptii. Un acoperis din bitum negru poate ajunge in timpul verii foarte usor la 80 de grade Celsius. Cu un strat de sol deasupra sa si plante, diverse studii arata ca temperatura sa nu va mai depasi temperatura aerului inconjurator. Astfel, acoperisurile verzi contribuie la optimizarea energetice, elimina efectul de insula de caldura, contribuie la cresterea procentului de spatii verzi in localitati, sustine biodiversitatea si pot fi folosite ca spatii de recreere urbana", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca - Palmer.

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

18956 vizualizari

 • -3 (11 voturi)    
  superb (Marţi, 26 iulie 2016, 15:54)

  ColdNews2013 [utilizator]

  si noi astia de stam la bloc ce facem?
  • +4 (4 voturi)    
   Ne mutăm (Marţi, 26 iulie 2016, 16:38)

   _CK_ [utilizator] i-a raspuns lui ColdNews2013

   Ne mutăm la țară.
  • +6 (6 voturi)    
   ghici ce... (Marţi, 26 iulie 2016, 17:33)

   Nu Ma Face Sa Ma Ridic La Tine [utilizator] i-a raspuns lui ColdNews2013

   Va pune primaria termoizolatie si termopane la tot blocul. Moca.
  • -1 (5 voturi)    
   Citim pentru inceput articolul si abia dupa, (Marţi, 26 iulie 2016, 19:07)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui ColdNews2013

   comentam. Dupa ce am inteles ce am citit, fireste.
 • +5 (7 voturi)    
  Finanțare (Marţi, 26 iulie 2016, 16:57)

  Vladescu [utilizator]

  O revenire la o treabă bună. Care-i procedura de obținere a finanțărilor ? Cea veche,..cam birocratică ?!
 • +4 (6 voturi)    
  cum? (Marţi, 26 iulie 2016, 17:28)

  andreexe [utilizator]

  Cum putem accesa aceste fonduri? Concret, pe ce site trebuie sa ma duc sa depun cererea?
  • +5 (7 voturi)    
   haha (Marţi, 26 iulie 2016, 17:46)

   Nu Ma Face Sa Ma Ridic La Tine [utilizator] i-a raspuns lui andreexe

   poate pe la cate ghisee, nu site-uri...
 • -1 (1 vot)    
  ca la noi1 (Miercuri, 27 iulie 2016, 8:49)

  asspeeda [utilizator]

  sa te tii spaga si bani deturnati!
  inca o ocazie de a fura !
 • -1 (5 voturi)    
  Ce e asta? (Miercuri, 27 iulie 2016, 10:02)

  Chaos_X [utilizator]

  Mita electorala?

  Subventionarea indirecta a unor fabricanti de panouri solare si pompe de caldura, sau a unor zidari etc?

  Ceva licente Microsoft oferite ca bonus odata cu termopompa?

  Nu se mai termina cu comunismul in Romania. Statul continua sa dea. De unde Dumnezeu are statul bani sa dea si sa tot dea la tot cartierul? Ce marfa produce statul roman si unde o vinde de e atit de bogat?

  De ce inca mai exista ministerul asta?

  Se pare ca toata arta guvernarii la romani consta in a lua cit se poate de multi bani de la o clasa de cetateni pentru a-i da altora.

  Iar alegerile sint toate un soi de licitatii in avans ale unor bunuri furate.

  P.S. Vad ca au aparut trollii care lauda, sint "pozitivi" si pun intrebari dinainte stabilite.
  • +1 (1 vot)    
   cam ai dreptate (Miercuri, 27 iulie 2016, 15:59)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Chaos_X

   ''statul'' nu stie(nu vrea) sa prioritizeze proiectele
   Intradevar, e nevoie sa se faca cate ceva in toate domeniile,dar cand vezi ca oamenii mor prin spitale infectate pana in fierul din fundatie,cand nu sunt scoli,gradinite,camine pentru batrani/copii , rezolvi alea,care sunt mai importante.
   Si normal,oamenii ar trebui sa vorbeasca,sa ceara lucrurile astea..daca ne-am gandi si noi la altceva in afara de interesul propriu,pe termen lung.
   Degeaba stam in case izolate bine si platim putin intretinerea lor daca nu avem de exemplu niste spitale calumea unde sa ne tratam ..majoritatea dintre noi,mai devreme sau tarziu ajungem pe la spital ..
   Tot ni se zice ca nu sunt bani de spitale,nu se gasesc bani de gradinite,suntem saraci,etc..numai minciuni se pare..
 • 0 (0 voturi)    
  Pt cei care vor sa stie procedura (Miercuri, 27 iulie 2016, 11:01)

  Primul [utilizator]

  http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2016-07-26_Ordin_Casa_Verde_clasic_fizice%282%29.pdf
 • +1 (1 vot)    
  Ce suma se aloca pe 2016? 60mil lei? (Miercuri, 27 iulie 2016, 16:56)

  EuJunior [utilizator]

  Am stat si am citit de doua ori "Am alocat pentru populatie aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016 (138 de milioane de ei), adica 60 de milioane de lei. Aceasta suma va fi distribuita unitar in toate judetele tarii...". Pai sa ma scuzati daca ar fi sa impartim acei 60 milioane lei la 41 de judete plus Bucurestiul ar veni cam aprox 14.3 millei/pe judet. Daca ar fi sa impartim si aceasta suma la o medie de 6000 lei pe locuinta, de suma asta s-ar bucura cam 2400 de gospodarii. Daca ar fi sa luam un judet de exemplul Gorjul, acesta are 420 de localitati. Atunci inseamna ca fiecarei localitate ar corespunde cam 5-6 gospodari. Acum stau si ma intreb cine va profita de banii astia? In nici un caz un biet locuitor de la tara. Sa nu mai pomenim de institutii publice si unitatile de cult. Reabilitarea unei amarate de scoli de la tara se aloca milioane de lei si acum ei vin sa ne spuna ca putem accesa programul casa verde. Nu cumva sunt cu dedicatii? Nu cumva sunt bani indirect pentru campania din toamna. Eu zic sa va mai ganditi la negrul sub unghii aruncat de Ministerul Mediului.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică