Un nou incendiu a izbucnit marti in Parcul Natural Vacaresti (Delta Vacaresti), scrie pe pagina de Facebook, organizatia care militeaza pentru salvarea acestui loc. "Organele de interventie au fost alertate prin serviciul 112. Incepem sa credem ca cineva provoaca cu intentie aceste incendii! Facem apel catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor - Romania sa grabeasca lansarea procedurii de administrare a parcului. Cu cat zona va fi mai repede supravegheata si administrata, cu atat astfel de evenimente regretabile vor fi prevenite si controlate", se arata in anuntul postat pe Facebook de Asociatia Parcul Natural Vacaresti.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un alt incendiu a izbucnit luni dupa-amiaza in Delta Vacaresti din Capitala, flacarile cuprinzand 2.000 de metri de vegetatie uscata. Adrian Marin, purtator de cuvant ISU Bucuresti, a precizat, la Digi 24, ca incendiile de vegetatie sunt frecvente in perioada caniculei.

Delta Vacaresti a fost declarata, in luna mai, prin Hotarare de Guvern, parc natural si a fost instituit in aceasta zona regimul de arie naturala protejata.

"Parcul natural Vacaresti se intinde pe o suprafata de 186 de hectare si este un exemplu evident al capacitatii naturii de a-si recastiga drepturile chiar in mijlocul celei mai mari aglomerari urbane din Romania. In Europa, singura astfel de zona umeda urbana este Wetland Centre din Londra, dar care acopera o suprafata mult mai mica, de aproximativ 40 de hectare. In ultimii 22 de ani, in Acumularea Vacaresti s-a format un ecosistem acvatic cu intinderi de mlastini, ochiuri de apa, stufaris, perdele de trestie si stuf. Remarcabil este ca aici au fost identificate specii din mai multe grupe: mamifere, pasari, reptile si amfibieni, fauna piscicola - peste 90 de specii", au declarat reprezentantii Ministerului Mediului dupa ce zona a capatat statutul de zona protejata.