Guvernul a aprobat in sedinta de marti un proiect de Ordonanta de Urgenta care cuprinde o serie de masuri pentru imbunatatirea gestionarii ambalajelor si deseurilor de ambalaje. Ordonanta de urgenta aduce clarificari cu privire la optiunea pe care o au operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje si produse ambalate, pentru a-si putea indeplini obiectivele de reciclare, atat in mod individual, cat si prin intermediul organizatiilor de transfer de responsabilitate, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Concret, potrivit actului normativ aprobat, producatorii de produse ambalate au posibilitatea de a-si indeplini tintele, atat prin intermediul unor operatori economici specializati (de tipul organizatiilor de transfer de responsabilitate), cat si prin eforturi individuale, in parteneriate de anvergura mai mica, atat cu alti operatori economici, cat si cu autoritati publice locale, institutii de invatamant, ONG-uri, alti parteneri comunitari.

Alte masuri prevad constituirea Comisiei de autorizare pentru infiintarea si autorizarea operatorilor specalizati pentru preluarea responsabilitatii gestionarii deseurilor de ambalaje, clarificari cu privire la conditiile si termenele in care poate fi anulata licenta de operare acordata operatorilor economici tip OTR, respectiv la ce reprezinta de fapt "2 ani consecutivi de la momentul constatarii ca acestia nu-si indeplinesc obiectivele stabilite", pentru a nu mai duce la interpretari personale, la incertitudini si la incapacitatea autoritatilor de control de a pune in aplicare corect sanctiuni.

Masurile prevazute in ordonanta de urgenta vor avea efecte pozitive asupra mediului pe termen mediu si lung, contribuind la reducerea cantitatilor de deseuri generate, precum si la cresterea capacitatilor de colectare si reciclare a deseurilor de ambalaje, in vederea atingerii obiectivelor de valorificare pe fluxurile de deseuri, asumate de Romania fata de Uniunea Europeana.

In prezent, pe piata romaneasca, conform Administratiei Fondului de Mediu, functioneaza aproximativ 25.000 de producatori si 10 OTR (organizatii de transfer de responsabilitate). Aproximativ 50% din producatori au transferat integral catre OTR-uri responsabilitatea valorificarii ambalajelor puse pe piata, aceste OTR-uri nu au reusit atingerea obiectivelor de valorificare, fapt care a condus la ratarea obiectivelor de catre producatorii de produse ambalate.

Masurile adoptate marti contribuie la realizarea obiectivelor de reciclare si valorificare impuse prin Directiva 94/62/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind ambalajele si deseurile provenite din ambalaje, precum si la evitarea unui potential infringement.

De asemenea, se vizeaza stimularea investitiilor in domeniul colectarii selective, statiilor de sortare si tratare, capacitatilor de colectare si valorificare, precum si implicarea unei categorii mai mari de operatori economici in gestionarea fluxurilor de deseuri valorificabile, avand efecte durabile de protectie a mediului, protejarea sanatatii populatiei si diminuarea risipei de resurse reprezentate de materialele utile care pot fi recuperate din deseurile de ambalaje.

Ordonanta de urgenta aprobata modifica si completeaza Legea 249/2015, care vizeaza administrarea ambalajelor si deseurilor din ambalaje, astfel incat sa permita remedierea rapida a situatiei existente, respectiv inlaturarea unor situatii care ar putea bloca piata deseurilor de ambalaje, reducerea impactului financiar negativ asupra operatorilor economici afectati si o mai buna performanta de valorificare a deseurilor din ambalaje.