In sezonul estival 2015, doar 32% din locurile de imbaiere de pe zona litorala din Romania prezentau o calitate excelenta a apei, fata de media europeana de 84%, conform unui raport al Agentiei Europene a Mediului ce masoara nivelul de bacterii fecale din apa. Chiar si asa, per total, din cele 50 de puncte monitorizate, doar unul a prezentat o apa de slaba calitate, spre comparatie cu Bulgaria unde au fost raportate trei astfel de zone, dar care per total are mai multe puncte cu o calitate excelenta, 67 din 94. La nivel European, statele europene de la Mediterana au cele mai multe locuri cu o calitate slaba: Italia si Spania cu cate 95 de locuri, in timp ce Franta a raportat nu mai putin de 58.

Locurile de imbaiere de pe Litoralul Marii Negre - Romania si BulgariaFoto: ArcGIS

Raporatele complete pot fi consultate aici.

Testarile realizate de autoritatile din fiecare tara urmaresc locurile identificate a fi de imbaiere, in sezonul estival. Mostrele prelevate cauta urme pentru bacterii fecale precum Escherichia coli si enterococci intestinali. In Romania, sezonul de imbaiere a fost identificat pentru anul 2015 a avea 107 zile, intre 1 iunie si 15 septembrie.

Pe parcursul sezonului 2015, 50 de locuri de imbaiere din tara noastra au fost raportate si monitorizate. Dintre acestea, 49 sunt pe litoral si doar unul in interiorul teritoriului - Lacul Ciuperca din tulcea, acolo unde rezultatele au returnat o calitate excelenta a apei.

In tota, conform raportului, in sezonul de anul trecut au fost prelevate 450 de, iar 32% dintre locurile de imbaiere prezinta o calitate a apei excelenta (media UE e 84%) si 98% indeplinesc minimele standarde de suficienta (media UE - 95%).

Per total, 78% din punctele monitorizate au o calitate cel putin buna sau excelenta.

Rezultatele arata ca 16 locuri de imbaiere au o calitate a apeie excelenta, iar un singur loc de imbaiere ofera o calitate slaba a apei - in zona cordonului de legatura intre Eforie Nord si Eforie Sud.

In aceeasi zona au mai fost masurate inca alte cinci locuri, patru din ele indeplinind standardele de suficienta, unul singur prezentand o calitate buna a apei de imbaiere.

O calitate suficienta a mai fost raportata in cele doua puncte monitorizate in Costinesti, unul in Mamaia, unul in Cap Aurora si doua in Saturn.

Restul locurilor monitorizate de pe litoralul romanesc prezinta o calitate buna sau excelenta a apei de imbaiere.

Dincolo de zona litoralului, monitorizarile au inclus si un punct in zona Gura Portitei, unde rezultatele au aratat ca apa de imbaiere are o calitate buna.

Spre comparatie, celalalt stat cu zona litorala la Marea Neagra monitorizat - Bulgaria - a abut in sezonul 2015 nu mai putin de 94 de zone de imbaiere testate, iar sezonul a avut o perioada de 139 de zile. Din cele 846 de mostre preluate in Bulgaria, 91% sunt bune sau excelente (fata de 78% in Romania)

Din totalul celor 94 de puncte masurate, 67 au prezentat o calitate excelenta, in timp ce trei locuri au returnat o calitate slaba a apei de imbaiere (doua in zona Varna si unul in zona Lozenets).

La nivel European, Romania sta mult mai bine fata de alte state, in special cele cu zona litorala la Marea Mediterana.

Per total, in 2015, au fost monitorizate 383 de locuri unde calitatea apei de imbaiere a fost una slaba. Dintre statele cu cele mai multe locuri unde calitatea epei a fost slaba: Italia (95 sau 1.7 %), Franta (95 sau 2.8 %) si Spania (58 sau 2.6 %).

HARTA INTERACTIVA

>> Da zoom pe fiecare tara pentru a vedea indeaproape locurile monitorizate:

>> Apasa butonul ">>" din coltul stanga-sus a hartii pentru a deschide LEGENDA

Harta a fost realizata de Agentia de Mediu Europeana folosind serviciul ArcGIS de la Esri.