Societatea Ornitologica Romana demareaza primul proiect de combatere a braconajului la pasarile cantatoare din Bucuresti. Proiectul "Aripi Libere" este menit sa descurajeze si sa combata fenomenul capturarii de pasari cantatoare si vanzarea lor in pietele din Capitala. Cele mai multe cazuri de braconaj la aceste specii au fost semnalate in zone precum Delta Vacaresti si Lacul Morii. Proiectul demarat de Societatea Ornitologica Romana presupune controale in piete alaturi de autoritati, dar si supravegherea zonelor unde braconierii isi amplaseaza instalatiile.

Sticlete Foto: Razvan Zinica_Societatea Ornitologica Romana

"Pentru a le captura, braconierii folosesc mai multe metode si un adevarat arsenal ilegal. Sunt folosite pasari captive sau sunete inregistrate pentru a atrage sticleti, scatii, canepari, pitigoi etc. Pentru a le captura, sunt folosite bete unse cu un clei extrem de puternic, de care pasarile se lipesc si nu mai pot zbura. Nu in ultimul rand, braconierii folosesc plase sau navoade pe care le arunca peste pasari atunci cand acestea sunt ademenite. Braconierii de acest gen merg apoi cu pasarile in piete si in oboare, unde le vand, uneori cu tot cu colivii. In acest fel sunt savarsite mai multe infractiuni: braconaj, comert ilegal cu specii protejate, detinerea de specii de pasari salbatice fara autorizatie", se arata intr-un comunicat SOR.

Cosmarul pasarilor cantatoare nu se incheie aici. Braconierii folosesc o metoda barbara pentru a le tine captive - le taie aripile cu foarfeca, iar pasarile acestea nu vor mai putea fi eliberate niciodata in salbaticie - sunt condamnate sa traiasca in colivii, spun ornitologii.

"Suntem constienti ca singuri nu vom reusi sa stopam de tot acest fenomen. De aceea dorim sa colaboram cu autoritatile, de la Garda de Mediu la Politie si Jandarmerie, cu crescatorii legali de pasari cantatoare si sa eliminam practicile ilegale din piete", spune Dorin Damoc, managerul proiectului.

"Aripi Libere" este un proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, se desfasoara in perioada aprilie 2016-martie 2017 si are o valoare de 70.483,00 CHF, din care 63.310,36 CHF este cofinantarea nerambursabila, iar contributia proprie SOR este in valoare de 7.172,64 CHF.