Marea Bariera de Corali traverseaza cel mai grav proces de albire a coralilor inregistrat vreodata, au anuntat miercuri oamenii de stiinta, care au precizat ca 93% din recifele acestei minuni a naturii inscrise in patrimoniul Umanitatii sunt afectate, scrie AFP.

Formatie din Marea Bariera de CoraliFoto: Captura YouTube

Observari aeriene si inspectii submarine au permis cercetatorilor de la Universitatea James Cook din Townsville (nord-est), in statul Queensland, sa constate ca doar 7% din Marea Bariera a scapat de albire, proces care poate fi fatal coralilor.

Acest fenomen se traduce prin decolorarea coralilor. El este provocat de cresterea temperaturii apei, care antreneaza disparitia algelor simbiotice care ofera coralilor coliritul dar si hrana.

Recifele isi pot reveni daca apa se raceste, dar pot si muri daca fenomenul persista.

"Nu am vazut niciodata acest fenomen de albire", a declarat profesorul Terry Hughes, de la Grupul national de studii asupra albirii coralilor, care coordoneaza lucrarile a circa 30 de centre de cercetare specializate.

Fenomenul se observa de la sudul Barierei, unde recifele ar trebui sa se refaca rapid, pana in nord, unde consecintele sunt foarte grave.

Din 911 recife studiate, daor 68 au scapat de albire.

Andrew Baird, de la Universitatea James Cook, a afirmat ca procesul de albire observat este un simptom al unei probleme globale.

"Este un fenomen care nu priveste doar Australia", a spus el, citand informatii similare legate de coralii din Indonezia sau din Maldive.

Marea Bariera de Corali este amenintata de incalzirea climatica, dezvoltarea economica si de proliferarea Acanthaster planci, stele de mare care distrug coralii.

Organizatiile pentru protectia naturii vad in acest fenomen o ilustrare directa a incalzirii climatice.