Luna trecuta a fost cea mai calda luna februarie inregistrata vreodata in lume, de la inceputul masurarii temperaturilor, in 1880, a anuntat joi Agentia americane pentru oceane si atmosfera (NOAA), citata de AFP.

Incalzire globala Foto: NOAA

"Temperatura medie la suprafata pamantului si a oceanelor a atins 12,1 grade Celsius, cea mai ridicata pentru februarie din 1880, depasind cu 1,2 grade media secolului XX", a precizat agentia.

Acest ecart de 1,2 grade face a luna trecuta sa inregistreze cea mai puternica anomalie de temperatura in raport cu media lunilor februarie din 1880. Meteorologii noteaza ca e vorba de cea mai importanta anomalie in raport cu media celor 1.646 de luni masurate din 1880, depasind variatia record 0,9 grade inregistrata in decembrie 2015.

Iulie 2015 isi pastreaza recordul absolut de cea mai calda luna inregistrata pe planeta, cu o temperatura medie de 15,8 grade.

NOAA a subliniat ca februarie 2016 a fost a "zecea luna consecutiva in care temperatura globului doboara un nou record".

Aceste recorduri de caldura ilustreaza continuarea accelerarii incalzirii planetei. Mercurul din termometre a doborat de departe un nou record pentru anul 2015, depasindu-l pe cel din 2014, un fenomen atribuit de majoritatea climatologilor acumularii in atmosfera a gazelor cu efect de sera provenite din arderea petrolului si a carbunelui.

"2015 a marcat o etapa simbolica deoarece 2015 este primul an in perioada caruia temperatura medie a globului a urcat cu un grad peste nivelul de la sfarsitul secolului XIX", a aratat directorul Institutului Goddard pentru studii spatiale al NASA, Gavin Schmidt.