Valentin Negoita, presedintele ECOTIC a discutat in cadrul unui interviu despre despre tinta de colectare a deseurilor pe care Romania nu a reusit sa o indeplineasca. Noua Directiva europeana DEEE din 2012 prevede atingerea unor tinte si mai ambitioase pentru tarile membre UE. Legea care asigura transpunerea acestei Directive in tara noastra este in prezent in curs de finalizare in Camera Deputatilor. Pe de alta parte, Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat promoveaza si premiaza proiectele care ajuta mediul inconjurator.

Valentin Negoita, presedinte ECOTICFoto: Hotnews

Despre tinta de colectare a deseurilor pe care Romania nu a reusit sa o indeplineasca

Odata cu integrarea Romaniei in UE au aparut si obligatiile ferme de a introduce o conceptie si o legislatie noua in domeniul mediului inconjurator. Asta s-a tradus pana la urma prin armonizarea legislatiei europene, vorbim de directivele europene ce privesc protectia mediului inconjurator si economisirea resurselor pe care Europa vrea sa le pastreze in Europa si nu sa le exporte.

Exista plusuri si minusuri. Minusurile pentru Romania inseamna neatingerea tintelor de colectare prevazute in directivele europene. Acesta este principalul minus si din pacate nu am reusit, ma refer noi ca tara, sa le indeplinim. Este vorba de patru kilograme de DEEE pe locuitor. La noi s-a ajuns undeva spre doua kilograme. Noua Directiva europeana DEEE din 2012 prevede atingerea unor tinte si mai ambitioase pentru tarile membre UE. Legea care asigura transpunerea acestei Directive in tara noastra este in prezent in curs de finalizare in Camera Deputatilor.

Vorbind de plusuri, treptat, treptat, oamenii nostri, fie ca sunt tineri, fie ca sunt mai putin tineri vad ce se intampla in Europa, vad ca exista infrastructura de colectare, vad ca lumea are grija sa nu arunce pet-urile sau alte deseuri pe strazi. In concluzie, e bine sa faci ce prevede directiva pe de-o parte, sau bunul-simt pana la urma, ca nu toata lumea se gandeste in termeni de directiva europeana si de legislatie.

Despre lipsa pubelelor pentru selectia gunoiului

Asa cum in alte tari s-a luat decizia de a elimina ghenele de la blocuri, iar in schimb s-au montat pubele speciale pentru selectia gunoiului la colturi de strada… Aceasta infrastructura a inceput sa functioneze. Ea exista si pentru o buna parte a populatiei pentru ca ea sa colecteze selectiv si sa duca la deseurile la clopotele instalate pe strada.

Deseurile predate pot aduce reduceri in unele magazine

Exista si puncte de colectare in preajma unor mari magazine de retail unde un amplasament de gen Sigurec preia mai multe tipuri de echipamente sau de deseuri. Acest sistem, care se afla la indemana tuturor pana la urma, vine in ajutorul nostru. Practic, lumea care preda deseurile poate primi un voucher care se materializeaza in reduceri in acele magazine afiliate pe langa acest centru de colectare.

Exista o sumedenie de alte activitati desfasurate fie de noi, Ecotic, fie impreuna cu alti parteneri, si care doresc pana la urma sa comunice pupulatiei importanta si miza colectarii selective, atat din punct de vedere al protectiei mediului, cat si din punct de vedere economic.

Despre Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat

Gala a ajuns deja la a 7-a editie. Perioada de inscrieri a inceput deja pentru gala din acest an inca de la 1 iulie si va continua pana in 25 noiembrie. In aceasta perioada, noi incercam sa raspandim mesajul, care este cat se poate de simplu: aveti o atitudine pro-mediu, aveti proiecte pentru protectia mediului inconjurator si pentru revalorificare resurselor, atunci inscrieti proiectul pe site-ul www.ecotic.ro. Gala de premiere va avea loc in data de 11 decembrie 2015.

Noi colaboram (ECOTIC n.red.) cu o organizatie numita Ateliere Fara Frontiere. Aceasta organizatie primeste de la donatori echipamente vechi care sunt reconditionate si sunt redate spre folosire unor categorii defavorizate, unor scoli, unor ONG-uri.

Gala reprezinta un eveniment anual de promovare a campaniilor dedicate protectiei mediului si economisirii resurselor initiate si derulate de companii, institutii publice, organizatii non-profit si scoli. Scopul nostru este de a populariza bunele practici in acest domeniu si de a contribui activ la formarea unei atitudini noi favorabile protectiei mediului inconjurator

Proiectele acestora pot fi inscrise pe site-ul dedicat: www.galapremiilorpentrumediu.eu

Interviul integral: