Populatia de animale marine (mamifere, pasari, reptile si pesti) a scazut cu jumatate fata de anii 1970 din cauza suprapescuitului, a poluarii si a schimbarilor climatice, a avertizat miercuri ONG-ul WWF, potrovit AFP.

"Actiunea omului se afla la originea acestor tendinte: de la suprapescuit si industriile extractive pana la amenajarea litoralului si poluare, trecand prin emisiile de gaze cu efect de sera responsabile de acidificarea oceanelor si incalzirea marilor", a denuntat organizatia, in cel mai recent raport al sau.

La nivel mondial, consumul mediu de peste pe locuitor a trecut de la 9,9 kg in anii 1960 la 19,2 kg in 2012.

Pentru o serie de specii, efectivul s-a redus cu aproape 75%. Studiul a fost efectuat pe o baza de observare de 5.829 de populatii apartinand unui numar de 1.234 specii.

Perioada din 1970 pana la mijlocul deceniului 1980 a cunoscut contractia cea mai marcanta, urmata de o relativa stabilitate, inainte ca populatiile sa reporneasca in scadere.

"In spatiul unei singure generatii, activitatile umane au degradat grav oceanele capturand peste intr-un ritm superior celui de reproducere si distrugandu-le hrana", spune ONG-ul, care crede ca deterioarea masiva a ecosistemelor oceanice risca sa declanseze "o grava criza economica".